SON DAKİKA
Hava Durumu

"Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı resmi olarak belgelendi"

Poroşenko: “Donbas'taki durum birkaç resmi belgede Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı olarak geçiyor"

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2016 08:59
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2016 09:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı resmi olarak belgelendi"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Donbas’taki durumun birkaç resmi belgede Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sergilediği saldırganlık olarak kayda geçtiğini ifade etti.

23 Ekim’de Ukrayna’nın üç televizyon kanalı için verdiği röportajda Poroşenko, “Bizde 2,5 senedir Rusya’nın senaryosu gerçekleştiriliyordu. Bu senaryoya göre ilk önce durum iç savaş, sonra da ”doğudaki çatışma” olarak  gösterilmeye çalışılıyordu. Üstelik Rusya arabulucu rolü üstlenmeye çalışıyordu. Şu an ise bu gerçek, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, birkaç kararda kayda geçti”

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) 12 Ekim tarihinde Ukrayna milletvekilleri tarafından önerilmiş düzeltmelerle Ukrayna konusunda iki karar kabul etti. Kararlardan biri, Marieluise Beck tarafından hazırlanan “Ukrayna’da Ukrayna Yönetiminin Kontrolü Altında Bulunmayan Bölgelerde İnsan Haklarının İhlal Edilmesi Halinde Hukuki Korunma Araçları” konulu raporu, ikincisi Çek milletvekili Christina Zelenkova tarafından hazırlanan “Ukrayna’da Rus Saldırısının Siyasi Sonuçları” adlı raporu ile ilgili. Son raporun adının sonradan değiştirildiği, söz konusu raporun önceki adının “Ukrayna’daki Krizin Siyasi Sonuçları” adını taşıdığı biliniyor.

AKPM, “Ukrayna’da Rus Saldırısının Siyasi Sonuçları” kararında Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı işgalini kınadı ve Moskova’ya Ukrayna’daki askerlerini gerçi çekme çağrısı yaptı.

“Ukrayna’da Ukrayna Yönetiminin Kontrolü Altında Bulunmayan Bölgelerde İnsan Haklarının İhlal Edilmesi Halinde Hukuki Korunma Araçları” kararda ise, AKPM işgal edilen Kırım’da ve Donbas’ta insan hakları alanındaki durumdan derin endişe duyduğunu belirterek Rusya yönetimine söz konusu bölgelerin tüm sakinlerinin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasını garanti etmesi çağrısında bulundu.

Bunu dışında AKPM, Ukrayna ile ilgili kararlardan birisine, Avrupa ülkelerine Ukrayna’nın egemenliğinin yeniden tesis edilene dek yaptırımları devam ettirme çağrısını içeren düzeltmeleri de kabul etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.