SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, SBU’ya karşı dava açtı

Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna Güvenlik Servisi’ne (SBU) karşı Ukrayna’da Rusya vatandaşlarının kaçırılması ile ilgili dava açtı.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2016 22:49
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2016 22:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, SBU’ya karşı dava açtı

Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna Güvenlik Servisi’ne (SBU) karşı Ukrayna’da Rusya vatandaşlarının kaçırılması ile ilgili dava açtı.
 
Rusya Soruşturma Komitesi’nin Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ve Ukrayna kolluk kuvvetleri görevlilerine karşı davanın, Rusya Ceza Kanunu’nun “Suç Örgütü Kurma, İnsan Kaçırma ve İnsan Ticareti” maddesi gereğince açıldığı belirtildi.
 
Açıklamada, “Rusya Soruşturma Komitesi’nin yasaklanmış araçların ve savaş yöntemlerinin kullanımı ile ilgili suçları inceleyen müdürlüğü, Ukrayna yönetiminden kimliği tespit edilmeyen kişilere ve kolluk kuvvetleri görevlilerine karşı Rusya Ceza Kanunu’nun 210. Maddesinin 1. ve 2. Fıkrası, 126. Maddesinin 3. Fıkrasının “a” bendi, 127.1. Maddesinin 3. Fıkrasının “v” bendine (Suç Örgütü Kurma, İnsan Kaçırma ve İnsan Ticareti) binaen dava açtı” denildi.
 
Soruşturma Komitesi, 2014 yılında Ukrayna’nın doğusunda savaşın başlamasından bu yana Ukraynalı kolluk kuvvetlerinin Rusya vatandaşlarına karşı yasa dışı kovuşturma başlattığını, bazen Rusya vatandaşlarını kaçırdığını ileri sürdü. Rus kurumu, kaçırılan Rusların sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti teröristlerinin esir aldığı Ukraynalı askerlerle değiştirilmek istenildiğini savundu.
 
Rusya Soruşturma Komitesi, açıklamasında “Buna göre 2014 yılında Ukrayna’da bulunan bir Rusya vatandaşı, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve dokunulmazlığına kastetme suçu ile ilgili uydurma gerçeklerden dolayı tutuklandı. Tehdit ve zorlamaların etkisi altında bu vatandaş itiraf ifadeleri verdi ve savcı ile suçunu tanıması konusunda anlaşmaya vardı. Ardından mahkeme, bu şahsın hakkında deneme süresi kararı çıkararak bu vatandaşı serbest bıraktı. Daha sonra suç örgütünün(!) üyeleri bahsi geçen Rusya vatandaşını zorla yasa dışı olarak Ukrayna’nın başka bir bölgesine götürdü. Bu kişi halen yasa dışı olarak kapalı bir binada tutuklu bulunduruluyor” ifadelerine yer verdi.
 
Rus kurumun, soruşturma görevlilerinin Ukrayna’nın yürütüme kurumlarına karşı açtığı dava çerçevesinde soruşturmayı sürdürdüğü ifade edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.