SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Türk tekstiline gayri resmi yasak uyguluyor

Türkiye'den tekstil gelmez ise, Rus şirketler duracak.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2015 08:58
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2015 09:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Türk tekstiline gayri resmi yasak uyguluyor

Rusya Federasyonu Devlet Duması'nın Anayasa Mevzuatı ve Devletçilik Komitesi Başkan Yardımcısı Vadim Solovyov, Rusya'nın Türkiye'ye karşı uyguladığı yaptırımlar listesinde Türk tekstil ürünlerinin olmamasına rağmen bu ürünlerin Rusya'ya ithal edilemediğini bildirdi. Solovyov, ya arabaların kumaşı getirmeyi reddettiğini ya da malların sınırda beklediğini belirtti.

Solovyov, Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'e yazdığı mektupta, "Türk üreticileri ile yapılan kontratlar çerçevesinde alınan kumaşlar hala Türkiye'de bulunuyor. Nakliyeciler onları taşımayı reddediyor ya da malları alan arabalar Ukrayna-Rusya sınırında bekliyor" diye kaydetti.

Bu durumun, Rus şirketlerin durmasına neden olabileceğini anlatan Solovyov, Rus gümrük organlarının, bahse konu olan sektörde faaliyet gösteren şirketlere engel oluşturduğunu ifade etti. Rusya Gümrük organları ise, Türkiye'den gelen ürünlere engel oluşturmadığını ileri sürdü.

24 Kasım, Rusya'ya ait SU 24 savaş uçağı Hatay, Yayladağı yakınlarında Türk hava sahasını ihlal ettiği için angajman kuralları çerçevesinde beş dakika içinde on kez uyarılmasının ardından Türk jetleri tarafından düşürüldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 28 Kasım tarihinde Türkiye’ye yönelik ekonomik tedbirler içeren yaptırım kararını imzaladı. Söz konusu karara göre, Türk kanunları yetkisinde olan bazı kurum ve kuruluşların Rusya’da faaliyet göstermeleri yasaklanırken, Türkiye’den ithal edilen bazı ürünlerin alımının da geçici olarak durdurulacağı veya yasaklanacağı kaydedildi.

Karara göre, Rusya’da faaliyet gösteren şirketlerin, 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşlarının işe alımına da yasak getirildi.

Putin, yaptırım paketi kapsamında, Türkiye ile Rusya arasındaki vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak'tan itibaren tek taraflı olarak askıya alınması kararı ile Rusya’daki tur operatörlerinin Türkiye’ye tur satışının yasaklanmasını da onayladı.

Ayrıca, Rusya ve Türkiye arasında gerçekleştirilen charter (kiralık) uçuşların da durdurulmasına ve Türk nakliye firmalarının Rusya’daki faaliyetlerinin yanı sıra, Karadeniz ve Azak Denizi'nde Rus deniz sahasında bulunan Türk deniz taşıtları üzerindeki denetimlerin de arttırılmasına karar verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.