SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya Türkiye’den yeniden meyve ve sebze ithal etmek istiyor

Moskova, Türkiye'den sebze, meyve ve diğer ürünlerin ihracatını konuşmak için Türk teknik heyetle görüşme talebinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2016 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya Türkiye’den yeniden meyve ve sebze ithal etmek istiyor

Türkiye – Rusya ilişkilerinde olumlu sinyaller kaydedilmeye başlandı. Türkiye'den Rusya’ya yaş sebze, meyve ve diğer ürünlerin ihracatını ele almak için Rus yetkililer tarafından davet edilen Türk heyeti, önümüzdeki hafta Rusya’ya gidecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya’dan heyetle ilgili talebin yazılı olarak geldiğini teyit ederek, "Biz de olumlu cevap verdik, 'olabilir görüşürüz' diye. Teknik heyetimiz bugünlerde Moskova'ya gidiyorlar, orada bir değerlendirme yapacaklar. Hangi konular gündeme gelecek, bunları göreceğiz" dedi.

EXPO 2016 kapsamında Antalya’da bulunan Çelik, muhabirlere yaptığı açıklamada, Rusya ile tarım ürünleriyle ilgili yoğun ithalat ve ihracatlarının olduğunu belirterek, Türkiye'nin hububat ithalatını gerçekleştirdiğini, Rusya'nın da ağırlıklı olarak yaş sebze meyve ithal ettiğini ifade etti.

Son dönemlerde yaşanan uçak krizi nedeniyle bir duraksama dönemine girdiklerini anlatan Çelik, Türkiye'nin bu konuda çok ağırbaşlı bir şekilde devlet ciddiyeti içerisinde olaya baktığını vurguladı. Rusya'nın bu konuda bazı fevri çıkışları bulunduğunu belirten Çelik, "Yani uçak krizini getirip, tarım ürünlerine, tarım çalışanlarına, çiftçilere bir yük olarak dönüştürmeyi biz doğru bulmuyoruz. Ne Rus çiftçisi ne Türk çiftçisi, üreticisi bunu hak ediyor. Bunu defalarca söyledik. Yine söylemeye devam ediyoruz." diye konuştu.

24 Kasım 2015, Rusya'ya ait SU 24 savaş uçağı Hatay, Yayladağı yakınlarında Türk hava sahasını ihlal ettiği için angajman kuralları çerçevesinde beş dakika içinde on kez uyarılmasının ardından Türk jetleri tarafından düşürüldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 28 Kasım 2015 tarihinde Türkiye’ye yönelik ekonomik tedbirler içeren yaptırım kararını imzaladı. Söz konusu karara göre, Türk kanunları yetkisinde olan bazı kurum ve kuruluşların Rusya’da faaliyet göstermeleri yasaklanırken, Türkiye’den ithal edilen bazı ürünlerin alımının da geçici olarak durdurulacağı veya yasaklanacağı kaydedildi.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.