SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Ukrayna malının transitini tamamen engelledi

Rusya, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile serbest ticaret bölgesi kurması halinde Ukrayna’ya karşı gıda ambargo uygulanmasına ilişkin tehditlerini sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2016 09:39
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2016 09:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Ukrayna malının transitini tamamen engelledi

Rusya, Ukrayna mallarının kendi topraklarından transit geçişini tamamen engelledi.

“Ukrkondprom” Sanayi Birliği Başkanı Aleksandr Baldınyuk, Rusya’nın, Ukrayna mallarının kendi topraklarından transit geçişini tamamen engellediğini bildirdi.

Açıklama yapan Aleksandr Baldınyuk, “Pastacılık malzemeleri için bile transit tamamen kapalı. Orta Asya’ya gönderdiğimiz vagonları, Rusların geri gönderdiklerini şimdi bildirdiler.” şeklinde konuştu.

Daha önce Sanayi Birliği Başkanı, Güney Kafkasya’a öncelikle Gürcistan ve Azerbaycan’a giden ve Rusya’dan transit geçen Ukrayna malının bir sürü  problemle karşılaştığını anlatmıştı.

Rusya, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile serbest ticaret bölgesi kurması halinde Ukrayna’ya karşı gıda ambargosu uygulanmasına ilişkin tehditlerde bulunmuştu.

16 Aralık tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasının 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren askıya alınmasını öngören kararı imzaladı. Ayrıca Putin, 1 Ocak 2016 tarihinde Rusya toprakları üzerinden yapılan Ukrayna-Kazakistan direkt transitleri yasaklayan kararı da imzaladı Karara göre, Rusya-Ukrayna arasındaki serbest ticaret bölgesi anlaşmasının durdurulması sebebiyle, Ukrayna’dan Kazakistan’a Rusya toprakları üzerinden karayolu ve demiryoluyla yapılan transit yük taşıma işlemlerinin artık sadece Belarus üzerinden yapılacağı belirtilmişti.

14 Şubat tarihinde Rusya Ulaştırma Denetleme Federal Servisi (Rostransnadzor), Ukrayna’da kayıtlı olan TIR ve kamyonların Rusya topraklarından geçişini durdurmuştu. Buna cevaben Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde Rus yük araçlarının sivil ablukası başlatılmıştı. Ukraynalı milliyetçi gruplar, Slovakya ve Belarus’a giden yolları Rus TIR’ları için kapatarak Rus yük araçlarının Ukrayna topraklarından geçişinin yasaklanmasını talep etmişti.

Daha sonra Ukrayna, Rusya’da kayıtlı TIR ve kamyonların, Ukrayna topraklarından geçişini durdurmaya karar vermişti.

15 Şubat tarihinde yapılan Ukrayna hükümet toplantısında, Rusya’da kayıtlı TIR ve kamyonların transit geçişinin askıya alınması kararı alınmıştı. Rusya’nın isteği üzerine, 25 Şubat tarihinden itibaren Ukrayna ile Rusya arasındaki transit yük taşımacılığının yeniden başlatıldığı bildirilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.