SON DAKİKA
Hava Durumu

''Rusya Ukrayna ve AB'ye karşı hibrid savaş yürütüyor''

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin, Rusya’nın sadece Ukrayna’ya değil, Avrupa Birliği'ne karşı da hibrid savaş yürüttüğünü düşünüyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2016 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2016 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
''Rusya Ukrayna ve AB'ye karşı hibrid savaş yürütüyor''

Rusya'nın AB ve Ukrayna’ya karşı farklı formatlarda hibrid savaş yürütmesi, farklı yetkililerce dile getirilmeye devam ediyor.

Censor.net haber ajansının Ukrainski Novini’ye atıf yaparak verdiği haberde, Avrupa İş Birliği (European Business Association-EBA) temsilcileriyle yaptığı görüşme sırasında Rusya’nın yürüttüğü hibrid savaş hakkında düşüncelerini paylaştı.

Klimkin, "Ben, Rusya’nın Avrupa Birliği’ne karşı da hibrid savaş yürüttüğünü düşünüyorum, tabii ki, bazen Ukrayna’dan farklı bir şekilde, ama mantığı aynı – sağ ve sol partilerden Avrupa değerlerine sadık olanların sayısını azaltmak amacıyla söz konusu değerleri paylaşmayan partilerin desteklenmesi " diye kaydederek, Putin'in Avrupa'da fon yardımında bulunduğu partilerin oluşturduğu tehditten bahsetti.

Dışişleri Bakanı Klimkin, Rus propagandasının çalışmaları 6 Nisan’da Hollanda’da düzenlenen AB-Ukrayna ortaklık anlaşmasına ilişkin referandumun sonuçlarına yansıdığını belirterek, referandum sonuçlarının değerlendirilmesi sonrası Hollanda Parlamentosu tarafından siyasi açıklamaların yapılması ve AB-Ukrayna ortaklık anlaşmasının onay sürecinin devam edeceğin umudunda olduğunu da dile getirdi.

Hibrid savaş nedir?

Rusya Genelkurmay Başkanı General Valery Gerasimov'un mimarı olduğu, "Gerasimov Doktrini" olarak da adlandırılan, İngilizce literatürde "non-linear war" olarak ifade edilen "kirli savaş" diye çevrilebilecek bir savaş konseptidir. "Melez savaş" yani savaş ve barışın arasında kalan gri alanda, konvansiyonel güçlerin aksine daha kullanışlı olan askeri olmayan kapasitenin yönlendirilmesi ve yönetilmesi.dir. Gerasimov bu kavramı Kırım'ın işgalinden bir yıl önce 27 Şubat 2013'te yayınlanan "The Value Of Science In Prediction" (Tahminde Bilimin Değeri) adlı makalesinde dile getirmiştir. Örnek olarak Kırım'ın doğrudan askeri birliklerden önce "yeşil adamlar" denilen silahlı unsurlarca işgal edilmesi bu konsepte binaen uygulanmış bir taktiktir. Bir anlamda Rusya'nın dünyaya yönelik yeni tehdidi olarak da nitelendirilebilir. Çünkü Bulgaristan, Polonya, Litvanya, Gürcistan, Ukrayna gibi Rusya ile hemhudut ülkelerin yanı sıra Avrupa Birliği gibi oluşumları ve ABD gibi Rusya'ya uzak ülkeleri de hedef aldığı biliniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.