SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya’ya karşı yaptırımlar kaldırılmayacak

Rusya Federasyonu’na karşı uygulanan yaptırımların bir süre için veya kısmen kaldırılmayacağı belirtildi. Rusya’ya karşı yaptırımların iptal edilmesi için Minsk Anlaşmalarının tam olarak yerine getirilmesi ve Kırım’ın işgaline son verilmesi gerekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2016 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2016 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya’ya karşı yaptırımlar kaldırılmayacak

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maryana Betsa, Avrupa’nın bazı marjinal partilerinin, Donbas’taki çatışmanın çözüm sürecine ilişkin manipülasyon yaparak Rusya’ya karşı yaptırımları kaldırmaya yönelik çabalarına rağmen Avrupa’nın Donbas ve Kırım tamamen işgalden kurtarılana kadar Rusya’ya karşı yaptırımların sürdürülmesi yönünde resmi tutumunun değişmez olacağını ifade etti.
 
QHA’ya yaptığı açıklamada, Avrupa’daki belirli odakların, Minsk Anlaşmalarının bazı maddelerinin yetine getirilmesinden sonra Rusya’ya karşı yaptırımların kısmen kaldırılmasına yönelik girişimlerini yorumlayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maryana Betsa, Rusya‘ya karşı yaptırımların gevşetilmesi ile ilgili tekliflerin resmi yabancı yöneticiler veya teşkilatlar tarafından değil, çeşitli marjinal partiler tarafından geldiğini belirtti. Betsa, Rusya’nın Avrupa’daki belirli güçler aracılığıyla yaptırımların gevşetilmesi için lobicilik yaptığını, ancak iki yıldan beri bu çabalarında başarılı olmadığını belirtti.
 
Maryana Betsa, “Rusya yanlısı lobiciliğe ve marjinal partilerin tutumuna rağmen yabancı ortaklarımızın tutumu net: Donbas’ta Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ihlal edilmesinden dolayı uygulanan yaptırımlar, Rusya’nın Minsk Anlaşmaları’nı tam olarak yerine getirmesine kadar devam edecek. Kırım yaptırımları ise Ukrayna’nın toprak bütünlüğü yeniden tesis edilne ve Rusya, Kırım’ın işgaline son verene kadar devam edecek” diye kaydetti.
 
Avrupalı politikacılar arasında çeşitli tartışmaların yapıldığını da ifade eden Betsa, Ukrayna’nın ortaklarının tutumunun değişmez olarak kaldığını belirtti.
 
Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Parlamentosu Başkan yardımcısı Oksana Sıroyed, Avrupa’nın Rusya ile ekonomik ilişkileri yenilemek için Donbas’a “özel statünün” verilmesini sağlamak istediği ile ilgili fikrini paylaştı. Bununla birlikte Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, 20 Ekim tarihinde AB zirvesinin öncesinde yaptığı açıklamada, Rusya’ya karşı yaptırımların, Rusya’nın Minsk Anlaşmaları’nı tam ölçüde yerine getirene dek devam edeceğini vurguladı. Buna cevaben Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupa Birliği’nin yaptırım politikasının yıkıcı olduğunu ileri sürdü.
 
ABD, Avrupa Birliği ve dünyanın birçok ülkesi, Ukrayna’ya ait Kırım yarımadasını işgal ettiği için Rusya’ya karşı yaptırım uyguladı. Ardından Rusya’nın Ukrayna’nın Donbas bölgesine saldırmasından dolayı Rusya’ya karşı ek yaptırımlar uygulandı.
 
Son olarak Eylül ayında Avrupa Birliği, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ihlali dolayısıyla Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Kırım temsilcilerine yönelik uygulanan bireysel yaptırımları altı ay daha uzattı. ABD Ticaret Bakanlığı yaptırım uygulanan Rus şirketlerinin listesini genişletti, böylece ABD’nin yaptırım listesinde 81 şirket yer alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.