SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya’yı 20 senelik sefalet bekliyor

Rusya ekonomisinin önümüzdeki 20 yıl boyunca durgunluğu aşmaya çalışacağı, ancak başarılı olamayacağı ifade ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2016 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya’yı 20 senelik sefalet bekliyor

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, hazırladığı uzun vadeli sosyo-ekonomik tahmin raporunda ilerleyen 20 yılda ülke ekonomisindeki durgunluğunun sürmeye devam edeceğini ileri sürdü.

Bakanlığı’nın tahminine göre ülkenin ekonomisi önümüzdeki 20 yıl boyunca durgunluğunu aşmaya çalışacak, ancak başarılı olamayacak.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan tahminlere göre Rusya ekonomisi 2017 yılında durgunluktan çıkacağı, ancak ondan sonra ülke ekonomisi 2035'e kadar yılda ortalama sadece yüzde 2 büyüme göstereceğini tahmin edildi. Bunun dünya ortalama oranlarından 1,5 kat daha düşük bir oran olduğu, böylece Rusya’nın küresel refah ölçeğinde yoksul ülkeler seviyesine düşeceği öne sürüldü. Bu senaryoya

Halkın reel gelirlerinin yılda ortalama yüzde 1,4 oranında artacağı ve  2013 seviyesine ancak 2021 yılında gelinebileceği de öngörüldü.

Bakanlık, Rusya’da 2017’den itibaren ihracatta yılda yaklaşık yüzde 2, ithalatta da yüzde 4 artış tahmin ediyor.

Tahminlerin çok umut verici görünmemelerine rağmen, daha kötü bir ihtimal de mevcut. Buna göre reel petrol fiyatı yirmi yıl boyunca varil başına 40 dolar olarak kalacak. Bu senaryodaki diğer verilerin de önceki senaryodan pek farklı olmayacağı, ülke GSYH’sinin yılda yüzde 1,8 oranla büyümeye devam edeceği belirtildi.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı ‘hedef’ adlı üçüncü senaryo ise reformları baz alıyor. Önceki iki senaryo mevcut koşulların korunmasını öngörüyor ve esas olarak petrol fiyatlarındaki farklılığa dayanıyor. ‘Hedef’ senaryosu ise petrol fiyatlarının büyümesini öngörüyor, ancak reformlar ve ekonominin yatırım kalkınma modeline geçmesi dolayısıyla yurt içi yatırım akışı, verimlilik ve nüfusun gelirinin artması da öngörülüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.