SON DAKİKA
Hava Durumu

Saatlik tarife sunan oteller kendisini 5 kat hızlı amorti ediyor

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2012 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2012 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Saatlik tarife sunan oteller kendisini 5 kat hızlı amorti ediyor
Müşterilerine saatlik tarife uygulayan oteller kendilerini 2 senede amorti ederken, günlük tarife uygulayan oteller ise kendini 10 yılda amorti edebiliyor.

Gayrimenkul yatırımları uzmanı İgor İndriksons, “Rusya’da saatlik çalışan otellerin genellikle fuhuş ve bu gibi müstehcen alanlara hizmet verdiği düşünülüyor. Büyük firmalar bu düşüncelerden ötürü bu işe burun kıvırsalar bile Rusya’da bu tip otellerden daha çok getiri sağlayacak başka bir işi hayal etmek çok güç.” dedi.

“Saatlik Otel” tipi oteller, gecelik ve bir kaç saatlik (genellikle 1 ila 3 saat arasında) oda hizmeti vermekte. İndriksons, “Görmezden gelinen saatlik otel sektörü abartısız olarak yılda yüzde 30 oranında büyümekte. Saatlik çalışan otel kendisini 2 yılda amorti edebiliyor, diğer tip oteller ise bunu 10 yılda yapıyor.” dedi.

Saatlik hizmet veren otellerin ilk örneği 1968 yılında Japonya’da ortaya çıktı. O günden beri karlı bir sektör olduğu anlaşılan saatlik oteller bugün sıklıkla kullanılmakta. Şu anki verilere göre, Japonya’da 25 binden fazla otel bulunmakta. Seul’de ise bu sayı 30 bin civarında. Bu tip oteller Avrupa’da yok denecek kadar az. Bununla birlikte, uzmanlar Eski Dünya’da (Avrasya ve Afrika) saat otel hizmetinde bir patlama yaşanacağını tahmin etmekte.

Basında ise saatlik otel haberlerinin artan ününe karşılık aşırı ön yargılı haberler yapıldığı kaydedilmekte. Uzman İndriksons “İnsanların büyük bir çoğunluğu bu otellerin kalitesiz, kadın ve erkeklerin fuhuş yaptığı kirli yerler olarak düşünülüp basında öyle gösteriliyor. Ama gerçekte yüzde 80 bu iş tam tersi. Bu yerlerin çok büyük bir kısmı gayet temiz ve konuklar için konfor en üst düzeyde tutulmakta.” diyor.

Gayrimenkul yatırım uzmanının görüşü bu tip otellerin lüks tip oteller gibi, konuklarına daha iyi hizmet veren ve müşterilerin taleplerine göre farklı tip oda tasarımları olan yerlere çevirmenin akıllıca bir hamle olabileceğinin altını çiziyor. Saatlik otellerde hali hazırda birçok farklı seçenek olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiği, “müşterilerin egzersiz aletleri, su yatağı ve yuvarlak yatak” gibi seçenekleri olduğunu belirtti.

Doğal olarak bu tarz oteller genellikle 20-25 numaradan oluşmakta, odaların ortalama saat ücreti ise 1150 ruble (64.50 TL) ve ortalama doluluk günde 4 saat ve üzerinde bulunuyor. Bu hesaba göre bir günlük bir odanın ortalama getirisi 4600 ruble (254 TL). Günlük oda kirası ise 2500 ruble (138 ytl) civarında bulunuyor.

Bu veriler ve söylemlerin yanı sıra, şu anki veriler bu tip otellerin Paris’te yüzde 65 oranında “romantik amaçlar” için kullanıldığını göstermekte. Diğer veriler ise gösteriyor ki bu oran New York ve Londra’da yüzde 25. İşin en şaşırtıcı yanı ise oda rezervasyonlarının yüzde 55’i bayanlar tarafından yapılmakta olması. Saatlik otellerin müşteri yelpazesinde ise iyi ücretleri olan ve yüksek mevkide çalışan kişiler, gezginler, firma sahipleri, doktor, mimar ve avukatlar yer alıyor.

Bilge Gökay Özkan 
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.