SON DAKİKA
Hava Durumu

Savçenko karşılığında Kırım'a karadan koridor

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2015 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2015 11:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Savçenko karşılığında Kırım'a karadan koridor

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkan Danışmanı Yuriy Tandit, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın olan kişilerin, Rusya’da yasadışı olarak tutulan Ukraynalı pilot, Ukrayna milletvekili ve AKPM Ukrayna heyeti üyesi  Nadejda Savçenko'nun serbest bırakılması karşılığında Rusya’nın Rostov şehrinden Kırım’a kadar karadan koridor istediğini söyledi.

Ukrayna’nın bir televizyon kanalına konuşan Tandit, “Komşu ülkedeki insanlar da bu süreçte (görüşmelerde) yer almaya çalıştı. Bizimle hem resmi hem de gayri resmi kişiler irtibat kurmaya çalıştı. Bunların arasında farklı sivil toplum kuruluşları ve kendini, Rusya Devlet Başkanı’nın çok yakın dostları olarak tanıtan insanlar da vardı. Onlardan birisi bizimle diyalog kurup kendi yetkileri çerçevesinde Nadejda Savçenko’yu serbest bırakma meselesini ele almaya teklif edip “Biz size Nadejda Savçenko’yu vereceğiz, siz ise bize Rostov’dan Kırım’a geçiş açmaya izin vereceksiniz” prensibine göre hareket edileceğini söyledi” dedi.

Tandit, Ukrayna’nın Nadejda Savçenko’yu kurtarmak için elinden gelen herşeyi yapacağını ancak güç açısından diyalog kurmayacağını belirtti.

Terörle mücadele operasyonuna gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu olan üsteğmen Nadejda Savçenko, 18 - 19 Haziran tarihinde Lugansk bölgesi Sçastye şehri yakınlarında “Lugansk Halk Cumhuriyeti” ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. 8 Temmuz tarihinde Savçenko’nun Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu öğrenildi. Nadejda Savçenko, Ukrayna’da Rus gazetecileri öldürmekle suçlanıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Nadejda Savçenko’nun Rusya’ya sevk edilmesine ilişkin dava açıldı.

Nadejda Savçenko, Ukrayna'da Ekim ayında düzenlenen Parlamento seçimlerinde Batkivşçina Partisi’nden milletvekili oldu, 19 Kasım tarihinde ise Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu, Savçenko’yu Ukrayna Parlamentosu milletvekili olarak kaydetti. Ardından Savçenko, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden istifa mektubu yazdı.

Ukrayna Parlamentosu, 25 Aralık tarihinde Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Ukrayna heyetine dahil edilmesini kararlaştırdı.

13 Temmuz tarihinde Rusya Soruşturma Komitesi temsilcisi Vladmir Markin, Lugansk’ta Rus gazetecileri öldürmekle itham edilerek Rusya’ya kaçırılan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili, AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’ya 25 yıl hapis cezası verilebileceğini açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.