SON DAKİKA
Hava Durumu

“Savçenko’nun ölüm ihtimali yüksek”

Avukat Nikolay Polozov, Nadejda Savçenko’nun durumunun çok kötü olduğunu ve ölüm ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2016 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2016 18:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Savçenko’nun ölüm ihtimali yüksek”

Rusya’da yasadışı olarak yargılanarak 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı kadın pilot, Ukrayna milletvekili, AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’nun avukatı Nikolay Polozov, Nadejda Savçenko’nun ölüm tehlikesinin hayli yüksek olduğunu açıkladı.

Nikolay Polozov hapiste bulunan Nadejda Savçenko ile buluştuğunu paylaşırken, “Zayıf, göz altları siyahlaşmış. Altmış kilonun altına düşmüş. Dün daha kötü göründüğünü söyledi. Cuma günü tahlil için kan vermeyi kabul etti. Nadejda’nın söylediğine göre kanında, kanı pıhtılaştıran unsurların sayısı dört kat fazla, kan sulandırıcı unsurların sayısı ise iki kat azalmış. Doktorlar ona, kanının adeta bir reçineye dönüştüğünü ve kalbin onu pompalamak için çok zorlandığını, trombüs oluşma olasılığı çok yüksek olduğu için ani ölüm ihtimalinin de yüksek olduğunu ifade ettiler.” diye açıklama yaptı.

Yapılan tahlillerden sonra hapishane yönetiminin Rus doktorlarla birlikte, Savçenko’yu hastaneye yatırmak için ikna etmeye çalıştıklarını anlatan avukat, “Hapishane müdürü, Savçenko'yu zorla besleyerek açlık grevini sona erdirme tedbirine başvurabileceğini söyledi. Savçenko hastaneye yatmayı reddetti ancak damardan glikoz ve sodyum klorür verilmesini kabul etti.” diye de ekledi.

Nikolay Polozov kötüleşen durumuna rağmen Savçenko’nun açlık grevine son vermeyi reddettiğini, sadece bağımsız Ukraynalı veya Alman doktorların kendisini tedavi etmesini talep ettiğini bildirdi.

Terörle mücadele operasyonuna gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu olan üsteğmen Nadejda Savçenko, 18 - 19 Haziran tarihinde Lugansk bölgesi Sçastye şehri yakınlarında “Lugansk Halk Cumhuriyeti” ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. 8 Temmuz tarihinde Savçenko’nun Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu, Nadejda Savçenko'nun, Ukrayna’da Rus gazetecileri öldürmekle suçlandığı öğrenilmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Nadejda Savçenko’nun Rusya’ya sevk edilmesine ilişkin dava açıldı.

21 Mart tarihinde Rusya’nın Rostov bölgesindeki Donetsk şehrinde, Rusya tarafından Haziran 2014’te kaçırılan ve hapiste tutulan Ukraynalı kadın pilot, milletvekili, AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’nun yargılandığı ve hakkında hüküm kararının verileceği duruşma yapılmaya başladı.

22 Mart tarihinde devam eden duruşmada, Nadejda Savçenko Rus mahkemesi tarafından basın mensuplarını öldürmek, sivilleri öldürme teşebbüsünde bulunmak ve Rusya sınırını yasadışı şekilde geçmekten suçlu bulunarak 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savçenko’nun avukatı Nikolay Polozov, 22 Mart’ta yaptığı açıklamada, Nadejda Savçenko’nun 22 yıl hapis cezası ve 30 bin ruble (430 dolar) para cezasına çarptırıldığını bildirdi.

Nadejda Savçenko’nun avukatlardan biri olan Nikolay Polozov 5 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada, Nadejda Savçenko'nun 6 Nisan tarihinde kuru açlık grevine başlamayı planladığını bildirerek "Kız kardeşi ve avukatları kararından vazgeçiremedi” diye belirtmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.