SON DAKİKA
Hava Durumu

Şevkiyev: Kırım Vakfı Arendt’in evini restore edemeyecek

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2014 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2014 20:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Şevkiyev: Kırım Vakfı Arendt’in evini restore edemeyecek

Akmescit’te yıkılıp yerine Kırım Tatar Kültür Merkezi inşa edilmesi planlanan binayla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Lidiya Mihaylova, 20 Kasım tarihinde düzenlen basın toplantısında Derneğin Akmescit’te, Karl Marks sk. 25 adresinde bulunan binanın (Arendt’in evinin) korunmasına yönelik önlemlerin alınması için Kırım yönetim organlarına başvurduğunu bildirdi.

Mihaylova, Kırım Kültürel Mirası Koruma Komitesi’nden alınan cevapta, Komite’nin Kırım Vakfı’na en yakın zamanda binanın korunması için restorasyon çalışmalarının projesini hazırlama talebiyle mektup gönderdiğini belirtti. Kırım Vakfı’nın söz konusu talepleri yerine getirmemesi durumunda Kırım Kültürel Mirası Koruma Komitesi, binanın müsadere edilmesi için mahkemeye başvuracak.

İlgili gelişmeleri yorumlayan Kırım Vakfı Müdürü Riza Şevkiyev, tüm hesaplarına el konulduğundan dolayı Kırım Vakfı’nın Akmescit, Karl Marks sk. 25 adresinde bulunan binanın restorasyon çalışmalarına başlayamayacağını açıkladı.

Riza Şevkiyev, “Birincisi, bugün Kırım Vakfı’nın faaliyetleri donduruldu, banka hesaplarımıza el konuldu. Binalarımızda bulunmamız, onları kullanmamız yasaklanmıştır. Fiilen dışarı atıldık” diye kaydetti.

Kırım Kültürel Mirası Koruma Komitesi’nin taleplerinin çelişkili olduğunu belirten Riza Şevkiyev, “Talepler çok çelişkili, devlet organları bir taraftan faaliyet düzenlememizi yasaklıyor, diğer taraftan bir şeyler yapmamızı istiyor” dedi.

Kırım Vakfı, Akmescit’te Karl Marks Sokağı, 25 adresindeki yıkık bina ve arsayı Kırım Tatar Kültür Merkezinin inşa edilmesi için satın aldı. Kültürel Mirası Koruma Derneği, binaya kültürel miras anıtı statüsünün verilmesini ve binanın restore edilmesini istiyor. Devlet önce Kırım Tatar Kültür Merkezine 5 kat sınırı koydu ve ardından binaya kültürel miras statüsü verdi. Uzun mücadeleden sonra Kırım Vakfı bu karara Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz etti ve mahkeme binayı taşınmaz anıtlar kütüğünden sildi. Kırım Tatarlarına Akmescit’in merkezinde 9 katlı kültür merkezi inşa izni verilip verilmeyeceği konusu belirsizliğini koruyor.

Akmescit’te Karl Marks Sokağı numara 25 adresindeki yıkık bina 2013 yılında miras anıtı olarak ilân edildi.

Akmescit’in Kiev Bölge Mahkemesi, Kırım Vakfı Müdürü Riza Şevkiyev’e 350 bin ruble, Kırım Vakfı’na ise 4,5 milyon ruble para cezası kesti. Riza Şevkiyev, KTMM binasına ilişkin mahkeme kararının ardından Akmescit, Karl Marks sk. 25 adresinde bulunan Kırım Vakfı’na ait binayla da ilgili eylemler yapılacağı tahmininde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.