SON DAKİKA
Hava Durumu

Simonenko, sürgünü turistik gezi olarak anlattı (FOTO,VİDEO)

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2012 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2012 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Simonenko, sürgünü turistik gezi olarak anlattı (FOTO,VİDEO)
Ukrayna Komünist Partisi Başkanı Petro Smonenko, Kırım Tatar halkının hemen hemen yarısının ölümüne sebep olan 18 Mayıs 1944 sürgününü turistik geziymiş gibi anlattı.

Kırım Tatar halkına hakaret eden ve sürgünü haklı göstermeye çalışan Simonenko, Akmescit’te düzenlediği basın toplantısında, Kırım Tatarlarını sürgüne götüren hayvan vagonlarında doktorların çalıştığını, trenlerde Kırım Tatarlarına çok güzel yemek verildiğini, halkın zorunlu tutulduğu sürgün yerlerinde ise onlara toprak ve inşaat malzemesinin verildiğini söyledi.

Simoneko, Kırım Tatar halkının soykırımı olan sürgünün 67. yıldönümünün dolduğu tarihten önce, 16 Mayısta Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun sunduğu Sürgün Yasa tasarısı görüşülürken Parlamento kürsüsünden Kırım Tatarlarına hakaret etmişti.

QHA muhabiri, bugün yapılan basın toplantısında Simonenko’ya onun Kırım Tatarlarından özür dilemeyi isteyip istemediğini sordu. Simonenko, gazetecinin sorusunu şu şekilde yanıtladı: “Devlet Savunma Komitesinin belgelerini okudum. Savunma Komitesinde, halkın kurtarılması gerektiği konusu görüşülüyordu. Kırım’da iç savaşın önlenmesi amacıyla herkes belli bölgelere gönderilmişti. Yolculuk esnasında her trende doktorlar ve hemşireler vardı, sürgün edilenlere yemek veriliyordu ve yol sırasında merkezi yemek sistemine göre verilen gıda, cephede verilenden daha iyi idi: kişi başına günde 500 gram ekmek verilirdi. Üstelik Semerkant başta olmak üzere Kırım Tatarlarının götürüldüğü bölgelerin yerel idare organlarına yerleşme için arsa ayırma ve özel inşaatı için mutlaka inşaat malzemelerini ayırma talimatı verilmişti. Üstelik bankaya insanlara özel ev kurabilmeleri için 7 yıl süre ile kredi verme talimatı verilmişti. Hiç kimsenin hakkı yenmedi, insanlar eğitim alıp akademisyen oldu, zaten çoğu buraya akademisyen olarak geri döndü.

Simonenko, konuşmasına şöyle devam etti: “Kırım Tatar halkının büyük kısmı kahramanca savaştı, ve SSCB kahramanı idi. Ancak Kırım Savunması sırasında kurulan, tam olarak silahlandırılan 2 tümen bir anda Hitler için yemin etti. Bu 2 tümende 20 bin kişi vardı. O dönemde Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının toplam nüfusu 160-170 bin arasında değişiyordu.” dedi.

Simonenko, “Ben Sürgün Yasasına karşıyım çünkü bu yasa bir yandan zapt edilen toprakların resmileştirilmesine yol açıyor, diğer yandan ise insanları Kırım Tatarları ve Kırım Tatarı olmayanlar olmak üzere 2 sınıfa ayırıyor. Bu yasanın kabul edilmesi, Ukrayna’daki demokrasiye ve tüm dünya kamuoyuna ciddi zarar getirecek.” dedi.

Petro Simonenko, Kırım Tatar sürgününü yorumlarken “Bu uygulama bütün dünyada var. Savaş savaştır. Söz gelişimi, halkları sürgün etmeye ilk olarak Amerikalılar başladı. Biz komünistler, tarihi yolumuzda yapılan hataları kendimiz ortaya çıkardık, sonraki nesiller bu hataları yapmasın diye.” dedi.

Sovyet rejimi, 2. Dünya Savaşı sırasında üzerine vatana ihanet ettiğini öne sürerek yaklaşık 20 halkı yaşadığı bölgelerden sürgün etmişti. Kırım Tatar sürgünü, 18 Mayıs sabahı başladı ve 20 Mayısa kadar devam etti. Bazı verilere göre Kırım’dan 183 bin Kırım Tatarı sürgün edildi. Sürgünün getirdiği tüm belâ ve eziyet, kadınlar, ihtiyarlar ve yaşlıların üzerine yüklenmişti. Sürgün sonucunda ve sürgünde zorunlu tutulma sonucunda Kırım Tatar halkının yüzde 46,2’si ölmüştü.

Mavile Abkerimova, Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.