SON DAKİKA
Hava Durumu

Şimonoviç Meclis üyeleri ile görüştü

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı İvan Şimonoviç, Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2016 09:19
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2016 09:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Şimonoviç Meclis üyeleri ile görüştü

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Halkının Haklarını Koruma Komitesi Koordinatörü Eskender Bariyev, Herson bölgesi Geniçesk Kaymakam Yardımcısı Gülnara Bekirova, Kırım Vakfı Genel Müdürü Riza Şevkiyev, Kırım Haber Ajansı (QHA) Müdürü Gayana Yüksel, Kırım Tatar Milli Kurultayı Denetim Komisyonu Başkanı Ali Özenbaş, Kırım Tatar Halkının Haklarını Koruma Komitesi Koordinatörü Sinaver Kadırov, Kırım’ın Sivil Ablukası Koordinatörü Lenur İslâmov olmak üzere Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri Kiev’de 29 Mayıs tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı İvan Şimonoviç, Birleşmiş Milletler’in Ukrayna’daki İnsan Hakları Gözlem Misyonu Başkanı Fiona Fraser ve uluslararası uzmanlar Mark Bozhanik, Natalia Pylypiv ve Andrey Androsov ile bir araya geldi.





Görüşmede esas olarak ele alınan konu, yarımadadaki sözde yönetim tarafından her gün baskı, tehdit ve korkutmayla karşı karşıya kalan Kırım Tatar halkının haklarının ihlalleri başta olmak üzere Rusya Federasyonu tarafından işgal edilen Kırım’daki durum oldu. Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin başından beri Kırım Tatarlarının kaçırılıp kaybolmalarının devam etmesinin büyük endişelere neden olduğu belirtilen görüşmede, son olarak Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu üyesi Ervin İbragimov’un da kaçırıldığı belirtildi.



28054



Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve görüşmenin diğer katılımcıları, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı İvan Şimonoviç’e Kırım’daki durum ile ilgili rapor sundu. Kırım Tatar Milli Meclisi üyelerine karşı siyasi gerekçelere dayanan takibatın başlamasının yanı sıra, Kırım’ın köklü halkı olan Kırım Tatarlarının kişisel hak ve özgürlüklerine yönelik yeni ihlallere neden olabilecek Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerinin Rusya Federasyonu’nda yasa dışı olarak yasaklanması konusu da ayrıca ele alındı.
 
Refat Çubarov, “Ben ve meslektaşlarım size Kırım’daki durumu anlatmaya çalıştık. Sizin, burada anlattıklarımızı iyi bildiğinizi biliyorum, çünkü durumu şahsen takip ediyorsunuz. Bunun dışında Fiona Fraser başkanlığında BM Ukrayna İnsan Hakları Gözlem Misyonu’nun çalışmalarına büyük değer veriyorum. Ama birkaç önemli nokta var. Kırım konusu, uluslararası görüşmeler esnasında ikinci, üçüncü sıralarda bırakılmamalı. Kırım konusu, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi konusunun yanı sıra Kırım Tatar halkının geleceği konusu olarak da ele alınmalı. Yarımada onlarca yıl sonra da geri alınabilir, ama bir halkın kaderi önümüzdeki 5-6 yıl içinde belirlenebilir. Biz, Ukrayna’da ve uluslararası alanda Kırım Tatar halkının hakları konusunun ele alınması için elimizden geleni yapacağız” diye kaydetti.
 
KTMM Başkanı Çubarov, konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyadaki meydan okumaların çok ciddi olduğunu anlıyoruz. Geçtiğimiz hafta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un günümüzde insani facianın 130 milyondan fazla kişiyi kapsadığını belirttiği Dünya İnsani Zirvesi’nin yapıldığı İstanbul’da bulunduk. Ancak, bizim için yüksek düzeyde yapılan konuşmalarda ve BM Genel Sekreteri’nin konuşmalarında Kırım Tatarlarının Kırım’ın köklü halkı olarak dile getirilmesi daha önemli.”





Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki durumdan haberi olduğunu belirten Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı İvan Şimonoviç, şahsi olarak, temsil ettiği kuruluş olarak Kırım Tatar halkının hakları sağlanması ve korunması hususunda, yarımadadaki durumun gözlemlenmesi için elinde geleni yapacağını kaydetti





Daha önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı İvan Şimonoviç’in, 28 Mayıs tarihinde çalışma ziyareti amacı ile Ukrayna’ya geldiği bildirilmişti. Şimonoviç, 4 Haziran tarihine kadar Ukrayna’da bulunacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.