SON DAKİKA
Hava Durumu

Smedlâyev: Çaruhov’u tutuklamaları için sebep yok

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2015 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2015 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Smedlâyev: Çaruhov’u tutuklamaları için sebep yok

Kırım Kolluk Kuvvetleri görevlileri, Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev’e, 6 Mart tarihinde “26 Şubat” davası kapsamında gözaltına alınan ve 5 saatten beri sorgulanan Asan Çaruhov’un tutuklanması veya uzun süre gözaltında tutulması için sebepleri olmadığını bildirdi.

Kolluk Kuvvetleri görevlilerinin, Asan Çaruhov’un 26 Şubat davası kapsamında sorgulandığını doğruladığını ifade eden Zair Smedlâyev, krymr.com sitesine yaptığı açıklamada, “Kolluk kuvvetleri temsilcileri ile görüştüm. Onlar, soruşturma faaliyetlerinin yapıldığını, Asan Çaruhov’u 26 Şubat olayları ile ilgili sorgulamaları gerektiğini ve onu tutuklama niyetlerinin olmadığını söyledi” dedi.

Bununla birlikte kolluk kuvvetleri görevlilerinin sözlerine inanmadığını belirten Smedlâyev, “Orada her şeyin neyle biteceğini bilmiyorum, ama Asan Çaruhov’un tutuklanması için gerçekten bir sebep yok, çünkü o kimseyi dövmedi, söz konusu mitingin organizatörü değil” diye kaydetti.

Asan Çaruhov’un akrabası, QHA’ya yaptığı açıklamada, Çaruhov’la halâ irtibat kurulmadığını, Soruşturma Komitesi’nde sorgulanmaya devam ettiğini bildirdi.

Kırım’da 26 Şubat davası kapsamında bir Kırım Tatar aktivisti daha, 29 yaşındaki Asan Çaruhov 6 Mart tarihinde gözaltına alındı. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celâl, Rusya kolluk kuvvetleri görevlilerinin, Çaruhov’u 6 Mart Cuma günü Kırım’ın Kerç şehrinde işyerinden götürdüğünü bildirdi.

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin katılımıyla büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını istedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 29 Ocak tarihinde söz konusu mitingi organize etmekle suçlanarak tutuklandı. Akmescit Kievskiy Bölge Mahkemesi, 11 Şubat tarihinde yapılan duruşmada Ahtem Çiygöz hakkında 19 Mayıs 2015 tarihine kadar tutukluluk kararı çıkardı.

Ardından 26 Şubat tarihinde düzenlenen mitinge katılması nedeniyle Asan Çebiyev gözaltına alındı. Ama Çebiyev, sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

Daha sonra 7 Şubat tarihinde 26 Şubat mitingine katılan Eskender Kantemirov, evinde yapılan aramadan sonra gözaltına alındı. Mahkeme Eskender Kantemirov hakkında 2 ay tutukluluk kararı çıkardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.