SON DAKİKA
Hava Durumu

Smedlâyev: "Çiygöz’ün suçlu olduğu kanıtlanmadı"

Zair Smedlâyev, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Ahtem Çiygöz’ün aleyhine açılan düzmece davanın incelendiği mahkeme duruşması ve Çiygöz hakkında verilen hüküm ile ilgili fikrini paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2017 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2017 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Smedlâyev: "Çiygöz’ün suçlu olduğu kanıtlanmadı"

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün aleyhine açılan davanın incelendiği tüm mahkeme duruşmalarına katıldı.
 
Ukrayna’nın ana kısmında yayına başlayan Kırım Tatar Hayat Radyosu’nun programına katılan Zair Smedlâyev, Çiygöz davasının incelendiği son duruşma ve Ahtem Çiygöz hakkında verilen karara ilişkin fikirlerini paylaştı.




 
Yevgeniya Andreyuk: 11 Eylül tarihinde yapılan duruşmadan izlenimlerinizi ve verilen hükme ilişkin yorumunuzu paylaşabilir misiniz?
 
Zair Smedlâyev: İlk önce kimsenin, beraat kararının verileceğini beklemediği belirtilmeli. Ahtem Çiygöz’ün tutuklandığı ve 26 Şubat davası kapsamında tutuklananların (Ahtem Çiygöz, Ali Asanov, Mustafa Degermenci) hep birlikte yargılandığı günden beri, daha sonra davaların ayrıldığı, Çiygöz’ün duruşmalara getirilmediği ve duruşmalara video bağlantı üzerinden katıldığından beri Ahtem Çiygöz’ün istikbaline çoktan karar verildiği anlaşılıyordu. Bir siparişin olduğu ve bu hakimlerin o siparişi yerine getireceği açıktı. Duruşmalar esnasında Ahtem Çiygöz’ün suçunun ispatlanmamasına rağmen böyle de oldu. Onun bir suçu da yok, çünkü Ukrayna’da meydana gelen olaylarla ilgilenmek Rusya yargısının alanına girmiyor.



159141



Buna rağmen Ahtem Çiygöz, suçlu bulunarak 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca avukat Aleksandr Lesovoy uyarıldı. Bu korkutma kampanyası, kimsenin 26 Şubat 2014 tarihinde meydana gelen olaylara karşı çıkmaya cesaret edememesi, kimsenin yasa dış olarak mahkum edilmeye çalışılan kişilere yardım etme girişiminde bulunmamasına yönelik. Kaçırılma teşebbüsünde bulunulduğu esnada avukat Nikolay Polozov’a baskı yapılmıştı. Avukat Emil Kurbedinov’un tutuklandığını da hatırlıyoruz. Yani, Kırım’da herhangi bir kanundan, Anayasa’nın yerine getirilmesinden söz edilemez. Burada bir sipariş söz konusu.




 
Yevgeniya Andreyuk: Davanın dikkat çekici noktalarından biri; Sergey Aksyonov, Tsekov, Zair Smirnov dahil günümüzdeki Kırım’ın birçok “üst düzey yöneticisinin” sorgulanması. Bahsi geçen kişilerin sorgulandığı duruşmalara katıldınız mı? Katıldıysanız ifadelerinde neler duydunuz?
 
Zair Smedlâyev: Sergey Aksyonov, mahkemeye çağrıldığında hemen geldi, mahkemeyi görmezden gelmedi. Bazı siyasi açıklamalarda bulunmasına rağmen Ahtem Çiygöz’e karşı ifade vermedi. Ama ileri sürülen suçlama esasında Çiygöz’ün suçunu kanıtlayan ve tutuklu bulunmasını haklı gösteren hiçbir delil sunamadı.
 
Diğer “üst düzey yöneticilerin” söyledikleri de aynı şekilde. Onlar, dudakları ve elleri titreyerek ifade verdi. Bazılarının 3 kez mahkemeye çağrılması gerekti ve sonunda her türlü güvenlik önleminin, FSB görevlilerinin eşliğinde geldiler. Güya kendilerine karşı suikast planlanıyormuş gibi göstermek istediler. Kırım Tatar milli hareketinin her zaman şiddet kullanmama ilkelerine dayandığını vurgulamalıyım. Bu yüzden “mahkemeye” gelerek kendilerine karşı bir teşebbüs yapılacağını ileri sürenlerin içi rahat olsun. Bir zaman sonra tabii ki onlara karşı önce bu dünyanın sonra mahkeme-i kübrada Allah’ın kanunları uygulanacak.



159191



 



Yevgeniya Andreyuk: Mahkeme süreci esnasında başlayan dayanışma hareketini anlatır mısınız lütfen? Ukrayna’nın ana kısmından bile insanların geldiği biliniyor. Sizce bu insanların aktifleşmesinin nedeni ne oldu?
 
Zair Smedlâyev: Hepimiz, yasaların olmadığı ve yasaların yerine getirilmesini sağlaması gereken organların en büyük yasa ihlalcileri olduğu bir durumda yaşadığımızı görüyoruz. Bundan dolayı insanlar, aleyhlerine baskı, tutuklama, arama, gözaltına alma, ağır para cezaları uygulandığı bu zor şartlar altında bir araya gelerek çözüm bulmaya mecbur kaldı. Bu bağlamda Kırım dayanışması başladı, siyasi tutukluların çocuklarına destek, para cezalarının ödenmesi için Kırım Maratonu kampanyaları dahil çeşitli kampanyalar düzenlendi. 




 
Yevgeniya Andreyuk: Bir yeis duygunuz yok mu? Ahtem Çiygöz davasında hem avukatlar hem de insan hakları savunucuları ve aktivistler tarafından bu kadar özenli çalışma yapıldı, ama hüküm iddia makamının talep ettiği gibi oldu.
 

Zair Smedlâyev: Yeis yok, bu tam tersine gevşemenin mümkün olmadığına yönelik bir sinyal, mücadele devam ediyor. Kimse mahkumiyet kararından başka bir karar beklemiyordu, ama son duruşmanın yapılış şekli sinikliğin zirvesi oldu. Mahkeme binası polis görevlileriyle kuşatıldı, her yerde metal detektörleri, OMON (Rus polisinin özel timi) görevlileri, köpekler, bir dizi kolluk görevlileri vardı. Caddeler trafiğe kapatıldı. Bunların hepsi, insanların hükmün verileceği saate kadar toplanamaması için yapıldı. Hüküm ise 10 dakika içinde açıklandı, bu çok kısa bir süre. İdari hukukun ihlali ile ilgili mahkeme kararlarının bile açıklanması daha uzun zaman alıyor. Ayrıca hükmün sadece son bölümü okundu. Ahtem Çiygöz’ün güya suçlu olduğu ileri sürülen sahte uydurmalar okunsaydı dilleri bükülür, elleri titrer ayakta duramazlardı. Bunlara dayanamadıkları açık, onlar için masum bir insana ilk kez böyle bir ceza veriliyor.
 
Bundan dolayı hakimler ve kolluk kuvvetlerinin, sürecin siparişini verenlerin korktuğu hissediliyordu. Bundan dolayı insanlar toplanana kadar sürecin bitmesi için hüküm 10 dakika içinde okundu.



 



Çiygöz Davası'nda neler yaşandı?
 
Bilindiği gibi Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde Yüksek Mahkeme, 11 Eylül tarihinde, sözde savcılığın suçlamalarını destekleyerek Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz'ü 8 yıl hapse mahkum etti.
 
150 duruşma yapıldıktan sonra 1 Ağustos tarihinde işgalcilerin kontrolündeki sözde hakimler Çiygöz davası çerçevesinde soruşturmayı tamamladı. 9 Ağustos tarihinde yapılan duruşmada son sözünü söyleyen Ahtem Çiygöz, hakkında verilecek kararı tüm Kırım Tatar halkı için kabul edeceğini ifade etti.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde düzenlenen mitingde “kargaşa” organize etmek suçuyla 29 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. “26 Şubat Davası” kapsamında gözaltına alınan diğer Kırım Tatarları da “toplu eyleme katılmakla” suçlanıyor.
 
26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük bir miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını istemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.