SON DAKİKA
Hava Durumu

Smedlâyev: 'Kırım', Kırım Tatarlarını diasporaya dönüştürmek istiyor

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2014 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2014 12:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Smedlâyev: 'Kırım', Kırım Tatarlarını diasporaya dönüştürmek istiyor

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, Kırım teşkilatının kurulmasıyla, Kırım Tatarlarının “Tatar diasporasına” dönüştürülmesi talimatının bir kısmının hayata geçirildiği fikrini ifade etti.

Zair Smedlâyev, QHA’ya verdiği demeçte, “Kırım teşkilatının kurulması, Kırım Tatarlarının Tatar diasporasına dönüştürülmesi talimatının bir kısmının hayata geçirilmesidir, ayrıca bugün “Kırım Ermenileri”, “Kırım Almanları” ve benzeri kavramların değiştirilmesi üzerinden oyun oynanıyor” dedi.

Kırım teşkilatı üyelerinin birçok açıklamalarına kuşkuyla yaklaştığını belirten Zmedlâyev, “İlk önce, açıklama yapanlar, etnik veya dini nedene dayanan sorunlarımızın olmadığını iddia ederek kendilerini Kırım’da meydana gelen kanunsuzluğun avukatları olarak gösterdi. Kırım Tatar gençlerinin kaçırılması, Reşat Ametov’un cinayeti etnik kökene dayanarak gerçekleştirilmedi mi? Kırım cami ve medreselerde aramalar dini nedenlerden dolayı yapılmadı mı? Kırım Tatar aktivistleri, siyasi görüşlerinden dolayı takibata uğramıyor mu? Moskova Patrikhanesi’ne bağlı kiliselerde aramalar yapılmadı, İncil veya İncilin ayrı bölümleri yasaklanmadı. Bilindiği gibi, Kırım milisi temsilcilerinin evlerinde aramalar yapılmadı, onlar liderlerini karşıladığı için gözaltına alınmadı, tam tersine onlara, yıl sonuna kadar suç işlemesi için af belgesi çıkarmaya çalışıyorlar” diye kaydetti.

Ayrıca Zair Smedlâyev, Kırım teşkilatı Başkanlık Divanı üyelerinin birisinin açıklamaları “sayesinde” Kırım Vakfı’nda problemler meydana geldiğini, Vakfın tüm mülkiyetine el konulduğu ve milyonlarca ruble para cezası kesildiğini, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin ise Kırım Vakfı’na ait binada faaliyetlerine devam edemediğini belirtti.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım’da halkların rehabilitasyonuna ilişkin kararnamesiyle Kırım Tatarlarının diasporayla eşit tutulduğunu dile getiren Zair Smedlâyev, “Putin’in 21 Nisan 2014 tarihli 268 Sayılı “Ermeni, Bulgar, Yunan, Kırım Tatar ve Alman halklarının rehabilitasyonu ve bu halkların gelişimi ve canlanması için devlet desteğinin sağlanması" kararnamesine göre Kırım Tatar halkı diasporalarla eşit tutuldu ve Rusya Federasyonu hükümetine Ermeni, Bulgar, Yunan, Kırım Tatar ve Alman ulusal-kültürel özerkliklerin, diğer birlik ve teşkilatların kurulması ve gelişmesine yardımcı olma görevi verildi” diye devam etti.

Smedlâyev, “Yanılmak isterdim ama zamanla taşlar yerine oturacak ve söz konusu teşkilatın üyeleri, organizatörlerinin gerçek amaç ve görevleri ortaya çıkacak” dedi.

Kırım'da yönetimle işbirliği yapan Kırım Tatarları tarafından  “Kırım” ("Къырым") adlı yeni Kırım Tatar hareketi kuruldu. Kırım Hareketi'nin kurucularından Remzi İlyasov, hareketin Aralık ayının ortalarında kongre düzenlemeyi planladığını ve ardından Kırım ve Sivastopol’ün dışında Krasnodar bölgesi, Tataristan, Başkurdistan, Rostov-na-Donu, Samara, Moskova, Moskova bölgesi ve St. Petersburg’da faaliyet göstereceğini bildirdi.

Ayrıca İlyasov, Rusya mevzuatı çerçevesinde kurulan yeni hareketin kendisini Kırım Tatar Milli Meclisi karşıtı olarak konumlandırmadığını iddia ederek Kırım Tatarlarının sorunlarını çözmek için Kırım ve Rusya yönetimiyle işbirliği yapacağını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.