SON DAKİKA
Hava Durumu

Sözde yönetim 18 Mayıs mitinglerini yasaklayacak

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki işbirlikçiler, Kırım Tatar sürgününün yıldönümü vesilesiyle yapılan ve Kremlin’in izin vermediği miting, gösteri ve araç konvoylarından korkuyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2016 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2016 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sözde yönetim 18 Mayıs mitinglerini yasaklayacak

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da sözde yönetim Kırım Tatar sürgününün yıldönümü vesilesiyle düzenlenecek etkinlikleri yasaklamak için hazırlıklara başladı. Rusya’nın işgali altında bulunan Kırım’ın başkenti Akmescit’in sözde yönetimi, Kırım Tatar Sürgünü Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle düzenlenecek etkinlikler ve hazırlıklar ile ilgili toplantı yapıldığını duyurdu.
 
“Akmescit Valiliği’nden” yapılan açıklamada, toplantıya Akmescit’in sözde Valisi Gennadiy Baharev'in, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin eski üyesi olup günümüzde işgalcilere hizmet eden Teyfuk Gafarov'un ve Rus kolluk kuvvetleri temsilcilerinin katıldığı belirtildi.
 
Toplantıda Kırım Tatar Sürgünü Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle Akmescit’te etkinlik düzenlenmesi ile ilgili konuların ele alındığı ileri sürüldü. Katılımcılar, toplantı esnasında işgalci devlet olan Rusya’nın, toplantı, miting, gösteri, yürüyüş, araç konvoyu gibi etkinliklerin sadece yerel yönetim organlarının izniyle yapılabileceğine ilişkin yasalarına uyulması gerektiğini kaydetti.
 
Bugün, 14 Mayıs tarihinde sabah saatlerinde Rus kolluk kuvvetlerinin, Akmescit Bölgesi Pionerskoye-3 köyü Colman sokağında ikamet eden bir Kırım Tatarının evinde arama yaptığı bildirilmişti. 
 
Bundan önce de 13 Mayıs akşam saatlerinde Rus kolluk kuvvetlerinin Karasupazar’ın Muşaş (Vişennoye) köyünde bulunan camide arama düzenlediği bildirilmişti.
 
12 Mayıs tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, Kırım Tatarlarının toplu olarak yaşadıkları Hanlar Çayırı (6. Mikrorayon) mahallesinde 5 Kırım Tatarının evinde ve Kırım Tatarlarına ait Karavansaray Kafe'de arama yapıldı. Aramalar sonrası Zevri Abseitov, Remzi Memetov, Rüstem Abiltarov ve Enver Mamutov olmak üzere 4 kişi gözaltına alındı. Aynı gün Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov gözaltına alındı ve hakkında ev hapsi kararı verildi.
 
6 Mayıs tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Akmescit’in Molodöjnoye kasabasında Rus kolluk kuvvetleri, camiye Cuma namazı sonrası baskın düzenleyerek 100’den fazla Müslümanı zorla alıp götürdü.
 
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da gözaltına alınan ve hakkında ev hapsi kararı çıkarılan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) benzer davranışlarda bulunarak Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü arifesinde Kırım Tatar halkını korkutmaya çalıştığı fikrini paylaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.