SON DAKİKA
Hava Durumu

Sugurovskiy: "Dağlık Karabağ çatışması Putin’in lehine"

Sugurovskiy'e göre çatışmaları kullanarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kendisini barış yanlısı bir lider olarak göstermeye çalışabilir.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2016 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2016 12:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sugurovskiy: "Dağlık Karabağ çatışması Putin’in lehine"

Çatışmalar sayesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisini barış yanlısı bir lider olarak göstermeye çalışabileceğini ifade edildi.

UNN'nin haberine göre Ukrayna Razumkov Ekonomik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Askeri Araştırmalar Programı müdürü Nikolay Sugurovskiy, Ukrayna'da 5. Kanal'da Putin'in Dağlık Karabağ çatışmasına ilişkin tutumundan bahsederek: "Büyük bir savaşın kimseye fayda getirmeyeceği için Dağlık Karabağ sorunun tekrar alevlenmesini kimin başlattığını söylemek zor. Yani savaşın başlaması Kremlin’e bir fayda getirmeyecektir. Ben çatışmaları Putin’in başlattığını söylemiyorum. Ancak çatışmalar kendisini barış yanlısı bir lider olarak göstemek için (adeta) lehine işliyor." diye kaydetti.  

Sungurovskiy ayrıca şu açıklamada da bulundu: “Rusya, Post-Sovyet ülkelerin topraklarında meydana gelen tüm çatışmalarda arabuluculuk, yöneticilik ya da müzakereci rollerini üstlenmekte. Suriye örneğindeki gibi, şu an kendisini müzakereci ya da barış yanlısı olarak göstemeye çalışıyor. Suriye’nin çok önemli rolü var. Suriye’den çekildiğini duyurarak, Batı ülkelerini kendi kartlarıyla yönlendirebileceği müzakere masasına davet ediyor.”

Uzman Sugurovksiy bununla birlikte Putin’in farklı durumlar için hep aynı kelimeleri kullandığını belirterek, “O (Putin), Suriye’deki durumun Ukrayna’dan farklı olduğunu umursamıyor. Suriye’de bir sivil savaş olduğu söyleyerek aynı zamanda (farkında olmadan) Ukrayna’da da sivil bir savaş olduğunu dile getiriyor.’’ diye kaydetti.  

Yakın zamanda Ukrayna Dışişleri Meydanı Vakfı Başkanı, Ukrayna’nın eski İstanbul Başkonsolosu Bogdan Yaremenko da, Azerbaycan ve Ermenistan arasında şiddetin tırmanmasında Rusya’nın sorumlu olduğunu belirtmişti.

Dağlık Karabağ’da 1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan gece başlayan çatışmalar sonrasında Azerbaycan ordusunun, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında bazı stratejik tepeler ve yerleşim birimlerini geri aldığı bildirilmişti. Azerbaycan karşısında büyük kayıplar veren Ermenistan hükümeti, eli silah tutan herkesi askere çağırarak seferberlik ilan etmişti. Ardından Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Dağlık Karabağ’da silahlı çatışmaların devam etmesi durumunda büyük çaplı savaşın başlayabileceğini söylemişti.

Dün saat 12.00 sularında tarafların ateşkes ilan ettiği duyurulmuşsa da bugün sabah saatlerinde Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, dünden bu yana Ermenistan’ın ateşkesi 115 kez ihlal ettiği kaydedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.