SON DAKİKA
Hava Durumu

Sürgün Yasası, 2. oturum müzakerelerine hazırlanacak

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2012 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2012 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sürgün Yasası, 2. oturum müzakerelerine hazırlanacak
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Ukrayna Parlamentosuna sunduğu milliyetten dolayı sürgün edilen vatandaşlara haklarının iade edilmesine yönelik olan ve kısaca Sürgün Yasası olarak anılan yasa tasarısı 2. oturum müzakerelerine hazırlanacak.

Ukrayna Parlamentosu’nun verdiği bilgiye göre yasaya bakan parlamentonun İnsan Hakları, Ulusal Azınlıklar ve Etnik İlişkiler Komitesi, bu yasa tasarısının 6. Dönem Ukrayna Parlamentosu 11. toplantısı boyunca yasayı 2. oturum için hazırlayacak.  

Ukrayna Parlamentosu, Sürgün Yasa tasarısını 20 Haziran’da gündeme almıştı. Söz konusu yasa tasarısı, eski SSCB yönetiminin aldığı kararlar esasında halkların, ulusal azınlıkların ve bireylerin yaşadıkları yerlerden sürgün edilmesinin Ukrayna tarafından suç olarak kabul edilmesini, sürgünden dönen vatandaşlara haklarının yeniden verilmesini, toplumun siyasi, sosyoekonomik, kültürel ve manevi gelişimin için bir öncelik olarak kabul edilmesini öngörüyor.

Yasa tasarısı, sürgünden dönen Ukrayna vatandaşlarına Ukrayna Anayasasına göre haklarının sağlanması, toprak, konut, etnik, kültürel, dil ve dini özelliğinin korunmasının sağlanmasını, sürgünden dönenlere, sürgün sırasında kaybettikleri evlerin iade edilmesini, evlerin iadesinin imkânsız olduğu durumda ev değerinin para şeklinde ödenerek tazmin edilmesini öngörüyor.

Tasarıda, 1941-1944 yılları arasında yaşadıkları yerlerden zorunlu olarak yer değiştirilen ve sonradan Ukrayna vatandaşlığını alan Kırım Tatarlarının sürgün edilen vatandaşlar olarak kabul edildiği belirtilmekteydi. Söz konusu dönem içinde aynı kaderi paylaşan diğer azınlıklara mensup Ukrayna vatandaşları da bu statüde değerlendiriliyor. Savaştan sonra terhis edilip sürgünde bulunan akrabalarının yanına gönderilen kişiler, sürgün sırasında başka yerlerde yaşayan, ancak milliyetinden dolayı uygulanan hak ve özgürlük kısıtlamalarına maruz kalan şahıslar da sürgün edilen vatandaşlar olarak tanımlanıyor.

Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.