SON DAKİKA
Hava Durumu

"Sürgündeki Kırım yönetimi çalışmalı"

Kırım’ın sivil ablukası koordinatörü Lenur İslamov, Kırım Tatarları için Kırım Tatar özerkliğinin var olduğunu bilmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2016 18:39
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2016 20:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Sürgündeki Kırım yönetimi çalışmalı"

Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Yüksek Mahkemesi, 29 Eylül tarihinde Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi’nin 26 Nisan 2016 tarihli Kırım Tatar Milli Meclisi’nin (KTMM) faaliyetlerini yasaklama kararına ilişkin temyiz dilekçesini inceleyerek KTMM’nin temyiz dilekçesini reddetti ve böylece KTMM’nin yasağını onadı. Bu karardan dolayı 33 KTMM üyesi ile birlikte Kırım Tatar Bölge ve Yerel Meclislerinin üyeleri,ayrıca KTMM üyelerini seçen Kırım Tatar Milli Kurultayı yani toplam olarak 3500 kişinin yasağa dahil oldu.

KTMM yasağı ile ilgili  QHA muhabirinin sorularını Kırım’ın sivil ablukası koordinatörü Lenur İslamov cevapladı.

Kırım ile ilgili olaylardan dolayı kimin dost kimin düşman kesin olarak belli olduğunu söyleyen İslamov, “Şu an gördüğümüz çoğu şeyleri daha önce göremiyorduk. Bazı insanların aslında neler yapabileceklerini bilmeden hayatımızı sürdürebilirdik. Kim dost, kim düşman bilmeden. Allah’ın isteğiyle biz de yaşlılarımızın geçtiği yolda yeniden yürüyoruz diye konuştu.

İslamov bazı Ukraynalıların Holodomor (suni açlık) ve Hutsulların sürgününü unuttuğunu ifade etti. Tarihin trajik olaylarını unutmanın insanların doğasında var olduğunu ancak son olayların onları yeniden hatırlattığını anlatan İslamov, “Şu an Ukrayna’da yaşananlar ve Ukrayna’nın devlet bayrağı ve marşı olması, devletin korunması gerektiğini hatırlattı… Tanrı tüm bunları Ukraynalılara hatırlattı. Dünyada hiçbir şey sebepsiz olmuyor. Kırım Tatarlarının temsilcilerinin, KTMM üyelerinin Ukrayna’nın devlet yapısına alınmaması büyük hataydı. Bu yüzden biz Kırım’ı kaybettik” diye belirtti.

İslamov, Ukrayna’nın Kırım’ı geri alması için güçlü bir devlet haline gelmesi ve Kırım Tatarları ile KTMM’yi devlet yapısına dahil etmesi gerektiğini savundu.

Aynı şekilde uluslararası alanda Kırım Tatar Milli Meclisi'nin Kırım Tatar halkını temsil eden organ olarak meşrulaştırılması gerektiğini de ifade etti. Bununla birlikte 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nün tüm dünyada soykırım olarak tanınıp Rusya’ya yarımadanın işgali ve yerel halka uyguladığı zulüm için doğrudan yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtti.

QHA muhabirinin “Yarımadada kalan ve baskılara uğrayan Kırım Tatarlarına nasıl yardım edilebilir?” sorusunu cevaplayan İslamov, “Onlar bayrak ve Kur’an öptüler. Tabii ki Kırım’da kalan insanlardan bazıları KTMM’den vazgeçebilir. İnsan doğası böyle, herkes kaderin onlara yüklediklerine dayanamaz. Ancak milli hareketi takip etmeye devam edenleri güçlendirir. Bunun uzun süremeyeceğini umuyoruz, insanlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Çünkü İlmi Ümerov, Zair Smedlayev, Nariman Celal gibi insanlar işgalciden korkmuyorlar ve korkmayacaklar. Bu insanlar “Rus dünyası” önünde eğilmeyecekler. Ukrayna her türlü bu insanları desteklemeli ve  onlara sahip oldukları metaneti sonuna kadar onurla sergileme fırsatı vermeli” diye konuştu.

Ukrayna’da her şeyin çok yavaş yapıldığını ve Kırım Tatar milli özerkliğin kurulması hakkındaki kararın alınmasının uzadığını belirten İslamov, “Devlet komisyonu çalışacağını söylemişti, Parlamentoda Anayasacılar da çalışmalı. Sürgündeki Kırım yönetimi de çalışmalı, bu organa başvurulmalı. Kırım’daki Kırım Tatarları için bu çok önemli. Sadece “Kırım Ukraynadır” sloganı yeterli değil. Yerli halkın olduğunu ve  Kırım Tatar özerkliğinin var olduğunu bilmek hayli önemli olacaktır. Şu an var olan problemlerin kaynağı ve çözümleri bulunmalı” şeklinde konuştu.

Sadece Rusya’nın saldırganlığından ve Ukrayna'yı işgal etmesinden bahsetmek yerine şimdiden Kırım’ın nasıl geri alınacağını düşünmek gerektiğini savunan İslamov, “Ukrayna ordusunun zayıf olduğunu ve Kırım’ı geri alamayacağını söylemek, yine buna benzer şekilde Rus ordusunun güçlü olduğunu ifade etmek yanlış. Bu eziklerin, kaybedenlerin psikolojisidir...” diye kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.