SON DAKİKA
Hava Durumu

Suudi Arabistan BM'nin kara listesinde

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen'deki insan hakları ihlalleri gerekçesiyle BM'nin kara listesine girdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2017 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2017 09:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Suudi Arabistan BM'nin kara listesinde

Suudi Arabistan’ın öncülüğünü yaptığı koalisyon güçleri, Yemen’deki "yaklaşık 700 çocuğun ölümüne ve sakatlanmasına neden olduğu" insani kriz nedeniyle BM’nin kara listesine eklendi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" ile ilgili raporu geçtiğimiz günlerde BM Güvenlik Konseyi'ne sundu.

Rapora eklenen kara listede2017 yılında Suudi Arabistan da yer aldı.

ABD destekli koalisyon güçlerinin BM'nin kara listesine alınıp alınmayacağı uzun süre tartışma konusu olmuştu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen'deki insan hakları ihlalleri üzerine 2016 yılında BM'nin kara listesine kısa süreliğine ekleniş ancak daha sonra listeden çıkarılmıştı.

Dönemin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun "çok zor ve acı" bir karar verdiğini, milyonlarca çocuğun yardımların kesilmesinden etkileneceğini ve baskılar üzerine koalisyonu kara listeden çıkarmak zorunda kaldığını kaydetmişti.

Guterres’in raporuna göre, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri Yemen'de 2016 yılında 683 çocuğun ölümüne ve sakatlanmasına neden oldu, ayrıca 38 hastane ve okulu hedef alan saldırılar gerçekleştirdi.

Yemen'deki hükümet güçleri, Husiler, El-Kaide ve hükümet yanlısı militanlar da BM'nin kara listesine eklendi ve silahlı çatışmalarda çocukların korunmasına yönelik önlemler almamakla suçlanıyor.

Kara listede, Suriye'deki rejim güçleri ve terör örgütü DEAŞ ile Afganistan'daki Taliban örgütü de yer alıyor.

Uluslararası sivil toplum kuruluşları ise koalisyon güçlerinin Yemen'de insan hakları ihlalleri yaptığı gerekçesiyle BM'nin "kara listesine" alınmasını talep ediyordu.

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri (OHCHR) Yardımcısı Kate Gilmore, BM Cenevre Ofisi'nde İnsan Hakları Konseyinin 36. oturumunda üye ülkelere hitaben yaptığı konuşmada, son üç yıldır Yemen'de insani durumun giderek kötüleştiğini ve çatışmaların nüfus üzerinde yıkıcı etkiler oluşturduğunu belirtmişti.

Gilmore, "Dünyanın en büyük insani krizi Yemen'de yaşanıyor." dedi. Yemen’de toplam nüfusun 27,4 milyon olduğunu ve 18,8 milyonunun insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydetmişti.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.