SON DAKİKA
Hava Durumu

Suudi Arabistan ile Rusya'nın görüş ayrılığı devam ediyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cubeyr, Suriye konusunda Rusya ile mevcut görüş ayrılıklarının devam ettiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2016 18:09
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2016 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Suudi Arabistan ile Rusya'nın görüş ayrılığı devam ediyor

Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan Rusya ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) 4. Stratejik Diyalog Toplantısı'nın ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısı esnasında Cubeyr, Rusya ile Suriye İç Savaşı dahil, birçok konuda görüş ayrılıklarının devam ettiğini ifade etti. Beşşar Esad rejimi ile müzakerelerde muhalefetin temsili hususunda Rusya ile aynı görüşü paylaşmadıklarını söyleyerek, muhalifleri sadece Riyad görüşmelerinde oluşan heyetin temsil edebileceğini, bu görüşün birçok ülke tarafından desteklenmesine rağmen Rusya'nın muhalefet adına başka grupların yer almasını istediğini belirtti.

Esad rejiminin saldırılarının ve insani yardım konusuna gereken adımları atmamasının müzakerelere engel olduğunu söyleyen Cubeyr, mevcut krizden çıkılması için Esad rejiminin saldırılarını durudurup insani yardıma yol açması, müzakerelerin tekrar başlaması ve Viyana süreci kapsamında diyalogun güçlendirilmesi gerektiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise ABD ile Suriye'de terörle mücadele koordinasyonunda ilerleme sağlanmasına rağmen istenilen seviyeye gelemediğini söyledi. Suriye'de çözümün, Uluslararası Suriye Destek Grubu ve BM Güvenlik Konseyi'nde alınan kararlarının tüm iç ve dış aktörler tarafından uygulanmasıyla geleceğini ifade eden Lavrov, Beşşar Esad rejimi hususundaki tutumlarında bir değişiklik olmadığını da belirtti.

Bilindiği gibi Rusya ile Suudi Arabistan arasında hem Suriye İç Savaşı üzerinden Beşşar Esad rejimi hususunda hem de petrol fiyatları üzerinden bu sahada bir çekişme ve zıtlaşma söz konusu. Bu zıtlaşma geçtiğimiz aylarda Suriye'deki muhaliflere Suudi Arabistan'ın yerden havaya füze sağlanması yönündeki niyeti ve Yemen İç Savaşı'ndaki Husiler-Hadi hükümeti mücadelesinde Rusya'nın karşısında yer almasıyla birlikte hayli artmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.