SON DAKİKA
Hava Durumu

Svanidze: KTMM’nin yasaklanması, baskılara doğru adım

Ünlü gazeteci ve tarihçi Nikolay Svanidze, işgalcilerin KTMM'nin faaliyetlerini yasaklama kararını yorumladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2016 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2016 16:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Svanidze: KTMM’nin yasaklanması, baskılara doğru adım

Rusya Devlet Başkanlığı'na bağlı İnsan Hakları Konseyi üyesi, ünlü gazeteci ve tarihçi Nikolay Svanidze, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetini yasaklayan işgalci Rus yönetiminin yasalara aykırı davrandığını belirtti.

Rusya’nın ‘Eho Moskvı’ radyosuna konuşan Svanidze, “Bence bu yanlış hareketler. Bu halkın tarihi çok trajik, çünkü bu halka karşı baskılar uygulanmıştı” dedi. 1944 yılında sürgüne uğrayan Kırım Tatar halkının çok sayıda insanının hayatını kaybettiğini hatırlatan Svanidze, “Bu gerçekten de Kırım Tatar halkı için bir facia” diye konuştu.

“Şimdi ise bu halkın temsil organı yasadışı olarak ilan ediliyor. Bence bu karar hem etik açıdan hem de rasyonel pragmatik açıdan da tamamen yanlış" diyen Svanidze, KTMM faaliyetinin Kırım’da siyasi sebeplerden dolayı durdurulduğunu bildirdi.

Kremlin’in yardakçılarının şimdi Kremlin’in her emrini yerine getirecek başka bir Kırım Tatar temsil organını kurmaya çalıştığını ifade eden Svanidze, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin yasaklanmasının beraberinde baskıları da getireceğini kaydederek, "Görüşme ve anlaşma yolu değil de güç kullanma yöntemlerinin seçilmesi, baskıları da beraberinde getirir" dedi.

13 Nisan 2016 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini askıya alınması ile ilgili” kararı yayınladığı öğrenildi. “Aşırıcı (radikal) Faaliyetlere Karşı Mücadele İlgili” Federal Kanununun 9. ve 10. maddelerine atıfta bulunduğu belgede sözde savcı Poklonskaya, karar metninde Rus propagandasına uygun şekilde Kırım Tatarlarının özyönetim organını "sivil toplum kuruluşu" gibi göstermeye çalışarak, “Bir sivil toplum kuruluşunun hakları askıya alınıyor. Bu karar doğrultusunda ilgili kuruluşun tüm devlet veya belediye tarafından sunulmuş toplu iletişim araçlarını kullanması yasak, toplu etkinlik düzenlemesi, banka mevduatları kullanması ve herhangi bir faaliyette bulunması yasak. Kuruluşun herhangi bir propagandasının yapılması da yasak...” açıklamasında bulundu.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, ilgili kararının geçersiz olduğunu, ancak işgalci Rusya Federasyonu’nun cezalandırma organları tarafından yerine getirileceğini söyledi.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.