SON DAKİKA
Hava Durumu

Tataristan’ın eski lideri Moskova’yı eleştirdi (VİDEO)

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2012 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2012 14:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tataristan’ın eski lideri Moskova’yı eleştirdi (VİDEO)
Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev, Cumhuriyet Anayasasının kabul edilişinin 20. yıldönümü dolayısıyla dün düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada Moskova yönetimini özerk bölgeleri görmezden gelme tavrını suçladı.

Şaymiyev, Rusya’nın daha fazla merkezileşmesine kesinlikle karşı olduğunu belirtti. Federatif yapının ülkenin demokratik gelişimi için yegâne yol olduğunu kaydeden Mintimer Şaymiyev ve federasyon bünyesindeki halkların özerkliklerine ve haklarına saygı duymak gerektiğini söyledi.

Devletin üst düzey yönetimini durumu Perestroyka öncesine geri çevirme amacını gütmekle eleştiren Şaymiyev, bazı siyasetçilerin “hala emperyalist düşünce nostaljisinden kurtulamadıklarını” söyledi. Mintimer Şaymiyev, Moskova’nın sağcılar karşısındaki tavrına ilişkin rahatsızlığını ifade ederek, kamu yetkililerinin “Rusya Ruslar içindir” gibi sloganları cezalandırmasını istedi.

Mintimer Şaymiyev ayrıca devletle kilisenin ayrılması prensibinin ihlal edilmesini, halkların sahip olduğu hakların anadilini koruma hakkına saygı gösterilmemesi, cumhuriyetlerin yerel yönetimine karışılmasını eleştirdi. Şaymiyev, bu gibi olayların merkezi yönetime, özellikle de yasama güçlerine karşı güveni sarstığını belirtti.

Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev, görevi sona erdikten sonra da bölge politikasındaki otoritesini korumaya devam ediyor. Şaymiyev, halen mevcut Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’un danışmanları arasında yer alıyor.


QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.