SON DAKİKA
Hava Durumu

Tayland'da devrik başbakana "kraliyete hakaret" suçlaması

Tayland'ın devrik başbakanı Thaksin Shinawatra'nın, "kraliyete hakaret" ve "bilişim suçları" ile yargı karşısına çıkacağı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2017 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2017 14:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tayland'da devrik başbakana "kraliyete hakaret" suçlaması

Tayland'ın devrik başbakanı Thaksin Shinawatra'nın, "kraliyete hakaret" ve "bilişim suçları" ile yargı karşısına çıkacağı bildirildi. Askeri cunta başsavcılığından bugün, 6 Ekim'de yapılan açıklama, Thaksin'in kız kardeşi hakkında ikinci bir tutuklama emri çıkarılmasından bir gün sonra geldi.

Thaksin'in liderliğini yaptığı popülist hareket, neredeyse son 10 yıldır Tayland siyasetinin baskın gücü durumundaki yerleşik düzenle yoğun bir mücadele içindeydi. 2006 yılında askeri darbe sonucu devrilmesiyle birlikte Thaksin, yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla aldığı hapis cezasının ardından ülkeden kaçmıştı. Thaksin'in kız kardeşi Yingluck Shinawatra ise 2014 yılında başbakan olarak atandı fakat Ağustos ayında siyasi motivasyonlu olduğunu iddia ettiği "cezai ihmal" davasından ceza almamak adına o da ülkeyi terketti. Yingluck ülkeden kaçmasının ardından gıyabında 5 yıl hapse mahkum edildi.

Öte yandan Başsavcı Khemcai Chutiwong gerçekleştirdiği basın toplantısında, devrik başbakan Thaksin'e yöneltilen "kraliyete hakaret" suçlamasına dair herhangi bir detay vermedi. Thaksin'in 2015 yılında Güney Kore'de bir basın kuruluşuna verdiği röportajla ilgili olarak soruşturma başlatılmıştı. Kraliyet ve kraliyet ailesinin kanunlar kapsamında sıkı bir şekilde korunduğu Tayland'da, "kraliyete hakaret ve aşağılama" türü davalar genellikle çok uzun süreli hapis cezaları ile sonlanıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.