SON DAKİKA
Hava Durumu

Timoşenko: ''Gaz konsorsiyumu yasalara aykırı''

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2010 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2010 17:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Timoşenko: ''Gaz konsorsiyumu yasalara aykırı''
Muhalefet lideri Yuliya Timoşenko, Ukrayna’nın doğal gaz boru hattı işletilmesi üzerinde uluslararası konsorsiyumu kurmanın yasalara aykırı olacağının açıkladı.
BYuT Partisi basın servisine atıfta bulunan Unian’da yer alan bilgilere göre, yeni hükümet temsilcilerinin gaz konsorsiyumu kurma konusundaki açıklamalarını eleştiren Timoşenko, “Bugünün Ukraynalı yetkililerine Ukrayna gaz nakil sistemini işletmek için konsorsiyum kurma teklifini iletecek tüm yabancı partnerler, söz konusu teklifin yasadışı ve Ukrayna çıkarlarına aykırı olacağını bilmelidirler” dedi.
Hükümetin yasa dışı faaliyetlerden dolayı gelecekte cezalandırılacağını hatırlatan Timoşenko, “Mevcut hükümet ebedi değildir. Sorumluluk bilinci olan siyasetçiler, iktidara dönecek ve imzalanmış tüm devletin çıkarlarına karşı olan sözleşmeleri iptal edecekler. Ukrayna’nın doğal gaz boru hattının işletmesini kiraya vermek, Ukrayna’yı kiraya vermek gibidir” şeklinde konuştu.
Timoşenko, BYuT’un teklifi üzerine Ukrayna Verhovna Radası’nın ulusal doğal gaz boru hattı ile ilgili herhangi bir hakkın yabancılara devredilmesinin yasadışı eylem olacağını kabul ettiğini hatırlattı.
Ukrayna Başbakanı Birinci Yardımcısı Andrey Klyuyev, 19 Mart’ta Zaporijjya’ya gerçekleştirdiği ziyarette hükümetin Ukrayna gaz nakil sistemini konsorsiyuma devretme girişimlerinde bulunacağını açıklamıştı.
Klyuyev, “İstifa eden eski Ukrayna hükümeti yanlış siyaset yürütmüştü. Partnerlerimizi Ukrayna üzerinden çalışmaya çekmek yerine son beş yılda sadece düşman aradık. Sonuçta 5-7 sene sonra Güney ve Kuzey Akımlarının inşaatları tamamlandıktan sonra ne Rusya, ne de Avrupa Birliğine gerekecek bir gaz nakil sistemimiz kalacak. Çünkü Rusya’nın AB’ye gerçekleştirdiği tüm doğal gaz nakli Ukrayna’nın etrafından gerçekleştirilecek. Bizim gaz nakil sistemimizi ise hurdaya kesmek zorunda kalacağız” şeklinde açıklama yapmış ve hükümetin benzer olası sonuçlardan kaçınabilmek için Ukrayna, Rusya ve AB arasında konsorsiyum kurma girişimlerinde bulunacağını belirtmişti.
Ukrayna’nın yeni hükümet heyeti, doğal gaz görüşmeleri gerçekleştirmek üzere 23 Mart’ta Moskova’ya gidiyor. Görüşmelerde gaz konsorsiyumu konusunun da ele alınması bekleniyor.
Rıdvan Calilov
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.