SON DAKİKA
Hava Durumu

Trump'tan Almanya'ya eleştiri yağmuru

ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasındaki Almanya lehine dış ticaret fazlasını ve NATO'ya yeterli katkı yapmamasını gerekçe göstererek Almanya'yı bir kere daha eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2017 21:15
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2017 21:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Trump'tan Almanya'ya eleştiri yağmuru

ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasındaki Almanya lehine dış ticaret fazlasını ve NATO'ya yeterli katkı yapmamasını gerekçe göstererek Almanya'yı bir kere daha eleştirdi. Trump, bu durumun ABD için oldukça kötü olduğunu ifade etti.



156221



Trump'ın, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarla birlikte iki ülke arasındaki tansiyonun daha da artması bekleniyor. Geçtiğimiz Pazar günü bir seçim toplantısında konuşan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Almanya ve Avrupa Birliği'nin artık daha fazla ABD'ye bel bağlamaması gerektiğini açıklamıştı. İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden beri dostane bir şekilde süren Almanya-ABD ilişkilerinde, Trump'ın başkan seçilmesiyle bir uzaklaşma olduğu değerlendiriliyor.



Trump yönetimi daha önce de, Almanya'nın ticaret fazlasının ülkenin Euro'yu manipüle etmesinin bir sonucu olduğunu beyan etmişti. Almanya ise cevaben yapılan açıklamada, Euro'yu manipüle edecek imkana sahip olmadıklarını ve tüketicilerin Alman ürünlerini tercih etmelerinin yegane sebebinin daha rekabetçi olmalarından kaynakladığını kaydetti. 



Diğer yandan iki ülke arasındaki NATO katkısı tartışması ise Berlin ve Washington hattında devam eden gerilimin diğer sebebi durumunda. Trump, NATO müttefiklerinden sık sık ittifaka daha fazla katkı yapmalarını istiyor. İttifakın 28 üyesinden yalnızca 5 tanesinin gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 2'sini savunmaya ayırarak, ödeme taahhütlerini tam manasıyla yerine getirdiği değerlendiriliyor. NATO kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, Almanya halihazırda GSYİH'nin yüzde 1.2'sini NATO için harcarken, ABD için ise bu oran yüzde 3.6 durumunda.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.