SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'de kritik görüşme ve MHP'nin 4 şartı

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2015 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2015 12:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'de kritik görüşme ve MHP'nin 4 şartı
AK Parti Genel Başkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümet kurma çalışmaları kapsamında bugün saat 14:00'da MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelecek.
 
Hükümet kurma süreci
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 9 Temmuz'da 63. Hükümeti kurma görevi verdiği Davutoğlu, bu görevi devraldıktan sonra sırasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüştü.
 
Bu görüşmelerde, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu, koalisyon kurmak amacıyla görüşmelere başlama kararı alırken, AK Parti CHP heyetleri 
5 ayrı oturumda, 35 saat süren istikşafi görüşmelerde bulundu. İstikşafi görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, 10 Ağustos'ta ikinci kez bir araya geldi. 13 Ağustos'ta bir kez daha görüşen iki lider arasında ortak hükümet kurma konusunda anlaşma sağlanamadı. Davutoğlu, bunun üzerine, aynı gün MHP ile temasa geçti.
 
Görüşme saat 14: 00'da 
 
Ahmet Davutoğlu'nun randevu talebine, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den olumlu yanıt gelirken, görüşmenin 17 Ağustos Pazartesi günü saat 14.00'te yapılması kararlaştırıldı.
 
Davutoğlu, çok seçenekli teklifle gidecek
 
Başbakan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yarın yapacağı görüşme öncesinde partisinin MHP heyetiyle çalışmalarını gözden geçirdi.
 
Bahçeli ile "hiçbir ön yargı olmadan oturup konuşmayı" planlayan Davutoğlu'nun iki partinin ortak ve uzlaşabileceği noktalara dikkat çekmesi öngörülüyor. Davutoğlu'nun, görüşmede, "ortak ve uzlaşılan konular çerçevesinde hükümet kurmak veya seçime gitmek de dahil birçok seçeneği" gündeme getirmesi bekleniyor.
 
MHP Lideri Bahçeli'ye tam yetki
 
Öte yandan MHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), hükümet kurma sürecinde AK Parti ile yapılacak görüşmelerde Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye tam yetki vermişti.
 
MHP'nin koalisyon için 4 şartı
 
MHP lideri bugün koalisyon için kendilerini ziyaret edecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 4 şart sunacak.
 
Anayasa'nın ilk dört maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Bu, MHP'nin vazgeçilmez şartıdır.
 
Çözüm süreci eksiksiz ve bahanesiz olarak ortadan kaldırılması, sürecin tümüyle tasfiyesi, müzakere kabul etmeyen talep ve isteğimizdir.
 
Toplum hayatını felç eden, adalet ve ahlak kurallarını hiçe sayan rüşvet ve yolsuzluk iddialarının 17-25 Aralık kapsamında tekrar ele alınarak, ucu kime dokunursa dokunsun üzerine gidilmesi tartışmasız isteğimizdir.
 
Anayasal yetki ve sorumluluklarını inat ve ısrarla çiğneyen, hiçbir kural tanımayan Cumhurbaşkanı'nın, görevinin gerektirdiği meşru ve hukuki zeminde bulunmasının yanı sıra kuvvetler ayrılığı prensibinin parlamenter demokrasiyle muhafazası, sağlıklı bir koalisyon için aradığımız temel kriterdir.
 
Asya Atila
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.