SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye’den “Kırım” yasağına destek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, Ankara’nın Kırım’ın işgalini tanımadığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2018 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2018 15:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye’den “Kırım” yasağına destek

Ukrayna Parlamentosu Ulusal Güvenlik Komitesi üyeleri 23 Ocak tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu temsilcileriyle bir araya geldi.
 
Ukrayna Parlamentosu Basın Servisi’nden yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasındaki savunma alanına yönelik iş birliği çalışmaları ele alınan görüşmede, Ukrayna tarafından Ukrayna Parlamentosu Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Sergey Paşınskiy, Komite Başkan Yardımcısı Yuliy Mamçur ve diğerleri katıldı.

Türkiye tarafından görüşmeye, Türkiye heyeti başkanı, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın, CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ve Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel katıldı.

Ukrayna Parlamentosu Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Sergey Paşinskiy, Türk heyeti Komitenin üyelerine, faaliyetleri ve yapısı ile ilgili bilgi verdi. Ayrıca Türk milletvekilleri, Ukrayna’da savunma ve güvenlik alanındaki reformlar durumu hakkında açıklamalarda bulundu.
 
TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, Türkiye’nin gelecekte de, ilgili meselenin Avrupa’nın tüm olası alanlarında çözülmesine yardımcı olarak Ukrayna’yı toprak bütünlüğünün sağlanması konusunda her türlü desteği göstermeye devam edeceğini ifade etti. 

Türkiye’nin Ukrayna’nın doğusunda faaliyet gösteren Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonunun faaliyetlerinden haberdar olduğunu söyleyen Yusuf Beyazıt, Türkiye’nin, bölgede Ukrayna’nın savunduğu şartlarla Birleşmiş Milletler (BM) barış misyonunun konuşlandırılmasını desteklediğini kaydetti.
 
Türkiye’nin Kırım’ın işgalini desteklemediğini ve Kırım’ın, Rusya Federasyonu’na aitliğini hiçbir zaman kabul etmeyeceğini vurgulayan Beyazıt, Türkiye’nin, Avrupa Birliği ülkeleri bayrakları altında olan gemilerin Kırım’daki limanlara girmesi ve durması yasağını desteklediğini belirtti.
 
Ahıska Türkleri ve Gökoğuz Türkleri ile görüştüler

Beyazıt başkanlığındaki heyet daha sonra Ukrayna’da yaşayan Ahıska Türkleri ve Gökoğuz Türklerinin temsilcilerini Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği’nde ayrı ayrı kabul etti.
 
Ukrayna’nın doğusundaki 600 aileden oluşan Ahıska Türklerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Erzincan’ın Üzümlü ilçesine yerleştirilerek kendilerine vatandaşlık verildiğini hatırlatan Beyazit, Türkiye olarak soydaş toplulukların bulundukları coğrafyada güçlü, birlik ve beraberlik içerisinde yer almasını istediklerini, Türkiye’nin tarih boyunca herkese kapısını açmış bir ülke olduğunu vurguladı.
 
Anadolu Ajansı’nın paylaştığı bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye’nin Afrin bölgesinde gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı'nın önemini anlatan Beyazıt, “Hemen sınırlarımızın yanı başında oluşacak terörist bir devlete elbette izin vermeyiz. Maksadımız terörle mücadele etmektir. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok" İfadelerini kullandı.
 
Türklerin tarih boyunca çok ağır trajediler yaşadığını kaydeden MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, “Bugün coğrafyamızda yerin altındaki nüfusumuz, verdiğimiz mücadele yüzünden yerin üstündeki nüfustan fazladır. Gönül coğrafyamız çok geniş. Her Türk'ün olduğu yerde mutlaka hayat vardır” şeklinde konuştu.
 
CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, Türkiye’nin soydaşları ile bağlarını sıkı tutması gerektiğinin altını çizerek, “Dilimizi unutmamamız lazım. Gelecek kuşaklara değerlerimize sahip çıkması için kullandığımız ortak dili onlara öğretmeliyiz” dedi.
 
AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün de Ukrayna’daki Türklerin yaşadıkları bölgelerde ekonomik anlamda kalkınmalarını sağlamak için yatırım yapılması gerektiğini dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.