SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye Dışişleri'nin, Meclis ile ilgili soruya cevabı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'in, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerinin askıya alınmasıyla ilgili bir soruya verdiği cevap, bakanlığın sitesinde yayınlandı.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2016 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2016 12:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye Dışişleri'nin, Meclis ile ilgili soruya cevabı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kırım Tatarlarının meşru temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisi'nin, Rusya Federasyonu'nun işgali altındaki Kırım’ın sözde "Kırım Rus Yönetimi" Savcılığı tarafından verilen ani bir kararla (aşırıcı-radikal örgüt suçlamasıyla) askıya alınmasına ilişkin Bakanlığın tutumunu açıkladı. Açıklama Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yer aldı.

Konuyla ilgili Bilgiç, Bakanlığın tutumunu şu şekilde açıkladı: "Sözkonusu dava sürecini, Yarımadadaki fiili makamların, Kırım'ın asli unsuru olan Kırım Tatarlarına yönelik baskı ve sindirme faaliyetlerinin yeni bir halkası olarak görmekteyiz. Fiili yönetimin adalet kavramı ve insan haklarına aykırı bu tasarrufunun hedef aldığı Kırım Tatarlarının Yarımada’daki mevcudiyetinin ve meşru haklarının korunmasını her şartta desteklemeye devam edeceğiz."

Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı (radikal) örgüt kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması için başlatılan sözde davanın önceki duruşması 8 Nisan tarihinde yapılmıştı. Duruşma yapılması için daha önce hiç görülmemiş güvenlik tedbirleri alındı: mahkeme binasının önünde maskeli, silahlı, kurşun geçirmez yelek giyen kişiler, FSB, polis, OMON (Rus polisinin özel timi) görevlileri nöbet tuttu, binanın mayınlandığı iddia edilerek binanın yanına itfaiye araçları da getirildi.
 
7 Nisan’da başlayan ve 8 Nisan’da devam eden duruşmada sözde Kırım Savcılığı’nın dava ile ilgili yeni belgeleri sunduğu ileri sürüldü ve bu gerekçeyle duruşma 15 Nisan tarihine ertelendi.
 
Daha önce Kırım Rus yönetiminin sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurduğu açıklanmıştı. Poklonskaya, KTMM’yi kapatmak için imzalayıp Kırım’ın Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinin bir kopyasını Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e de gönderdi. Kırım Tatar halkı adına konuşmaya çalışan sözde Kırım Tatar kuruluşlarının yöneticilerinden, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasadışı ve provokatif olarak kabul etme başvuruları geldiğini ileri süren Poklonskaya, bahsi geçen davayı, Rusya’nın ‘Aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele’ kanununa dayanarak açmak istediğini belirtmişti.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celâl de kendisine gönderilen dava dilekçesinin hata dolu olduğu ve gerçeği yansıtmadığını kaydetmişti.
 
Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşması, 3 Mart tarihinde yapılması gerekiyordu. Sözde savcılığın suçlama dilekçesinin kanıtları olarak sunduğu belgelerin okunma süreleri neden gösterilerek mahkeme duruşması 10 Mart’a ertelendi. 10 Mart’ta yapılan duruşmada, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin avukatı, dava belgelerini incelemek için süre gerektiğini söyleyerek duruşmayı erteleme talebinde bulundu. Mahkemenin talebini uygun bulup duruşmayı 17 Mart tarihine ertelediği belirtildi. 17 Mart’ta yapılan duruşmada, mahkeme, davaya Kırım Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin katılımını sağlamak gerektiğine dair karar alarak davanın incelenmesini 7 Nisan’a erteledi.
 
13 Nisan 2016 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini askıya alınması ile ilgili” kararı yayınladığı öğrenildi. “Aşırıcı (radikal) Faaliyetlere Karşı Mücadele İlgili” Federal Kanununun 9. ve 10. maddelerine atıfta bulunduğu belgede sözde savcı Poklonskaya, karar metninde Rus propagandasına uygun şekilde Kırım Tatarlarının özyönetim organını "sivil toplum kuruluşu" gibi göstermeye çalışarak, “Bir sivil toplum kuruluşunun hakları askıya alınıyor. Bu karar doğrultusunda ilgili kuruluşun tüm devlet veya belediye tarafından sunulmuş toplu iletişim araçlarını kullanması yasak, toplu etkinlik düzenlemesi, banka mevduatları kullanması ve herhangi bir faaliyette bulunması yasak. Kuruluşun herhangi bir propagandasının yapılması da yasak...” açıklamasında bulundu.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi’nde bugün, 15 Nisan tarihinde sözde Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı (radikal) örgüt kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması dilekçesi üzerine başlatılan sözde davanın ertelenen duruşması yapılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.