SON DAKİKA
Hava Durumu

TÜRKMENBAŞI PLAÇKOV’U KABUL EDECEK

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2006 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2006 10:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TÜRKMENBAŞI PLAÇKOV’U KABUL EDECEK
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov, Ukrayna Yakıt ve Enerji Bakanı İvan Plaçkov başkanlığındaki Ukrayna hükümet delegasyonunu kabul edecek. Ukrayna hükümet delegasyonu Türkmenistan ziyareti bu hafta gerçekleştirilmesi bekleniyordu, ancak Türkmen tarafının inisiyatifi ile iptal edildi.
Türkmenistan’ın ziyareti erteleme taleplerinin sebepleri hakkında sadece tahminler var. Büyük olasılıkla Türkmenistan devlet başkanı önce Rus tarafı ile görüşerek onların gaz fiyatı tekliflerini almak istedi, bundan sonra da Ukraynalıları ile görüşmeye planlıyordu. Ancak Ruslar Türkmenler ile anlaşamadılar: Pazartesi günü “Gazprom” Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller Aşhabad’ı ziyaret etti, ama yılın ikinci yarısı için gaz teminatı ile ilgili anlaşmaya varılamadı.
Türkmenistan ve Rusya’nın müzakereleri, geçen yılın Ukrayna-Rusya gaz görüşmelerini andırıyordu. Niyazov 1000 metre küp gazı için 100 dolar fiyatı önerirken, Rusya tarafı 65 dolar fiyatında ısrarlı idi. bu mesele üzerinde uzlaşılmadan sonra, Türkmenistan Petrol ve Gaz Sanayisi ve Maden Kaynakları Bakanı Kurbanmurat Ataev, önümüzdeki bir buçuk ay içinde anlaşma imzalanmadığı takdirde Türkmenistan’ın gaz teminatını tamamen durduracağını söyledi. Böylece Ukrayna Rusya’nın yeni fiyatla almaktan vazgeçtiği 10 milyar metre küp gazın uygun alıcısı olabilir.
Ukrayna ve Türkmenistan arasında Aralık 2005’te, 20006 yılında Ukrayna’ya 40 milyar metre küp gazın satılması ile ilgili hükümetler arası sözleşme imzalandı. Bu gaz hala Ukrayna’ya gelmedi. Türkmen tarafın gaz teminatı kabulü gazın Ukrayna’ya gelmesi demek değildir.Ukrayna Cumhurbaşkanı Yakıt ve Enerji Müsteşarı İvan Diyak, Türkmen gazının Rusya’dan transiti için, “Gazprom” ile ayrı sözleşmenin imzalanması gerekeceğine işaret ediyor.
“Gazprom” Türkmenistan ile devam eden görüşmeleri yorumlamaktan kaçınıyorlar. “Gazprom”un resmi temsilcisi Sergey Kupriyanov “Müzakereler sürüyor” dedi. Ancak Moskova ve Aşhabad anlaşsalar, Ukrayna Türkmenistan’dan 10 milyar metre küp gazını da alamaz. Ukrayna ve Türkmenistan arasındaki anlaşmanın süresi bu yılın sonunda bitiyor, Türkmenistan ve Rusya arasındaki antlaşma ise 2028 yıkına kadar yürürlüktedir.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.