SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrainceyi savunmak için seferberlik

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2012 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2012 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrainceyi savunmak için seferberlik
Lviv’in merkezinde (10 Haziran) Ukrayna Parlamentosunun birinci oturumda gündeme alınan dil yasasını protesto etmek ve Ukraince’yi korumak amacıyla dün binlerce kişinin yaptığı eylemde Ukrainceyi savunmak için seferberlik kampanyasının başlatılmasına karar verildi.
Eylemde Lviv kentinden başlayarak daha sonra Ukrayna’nın diğer kentlerine de ulaşacak olan “Ukraynalı Dalga” adlı kitlesel protesto yapılmasına karar verildi.
Diktatörlüğe Karşı Direniş Komitesi tarafından organize edilen eylem, uluslararası toplumun dikkatini çekmek, Ukraynalıları birik olmaya teşvik etmek, Ukraincenin durumuna kayıtsız kalmamak ve dilini savunmak amacıyla yapılıyor.
Eylemcilerin ellerinde İngilizce “Ruslaştırma Ukrayna’nın soykırımıdır” , “ Ukrayna’nın Ruslaştırmasına HAYIR” afişleri vardı.
Eylemde ilk konuşmayı Svoboda Partisi üyesi dilbilimci İrina Farion yaptı. Farion “Demo liberal ideoloji başarısız oldu. Uzlaşmaya sadece güçsüz insanlar varır, bu nedenle bunlara savaş ilan etmek gerekiyor. Kurban, cellada elini uzatamaz, cellatlara karşı tek yol var, onları yok etmektir.” dedi.
İrina Farion, Ukrain dilini savunmak için seferberlik başlatıldı. Farion, eyleme katılanlara Kiev’de dil politikasının temelleri hakkında sunulan tasarının Haziran ayı sonunda yapılacak olan ikinci oturum sırasında planlanan eyleme katılmak için iletişim bilgilerini bırakma çağrısında bulundu.
Atavatan Partili milletvekili Andrey Parubiy Ukrayna Parlamentosunda dil yasasının ikinci oturumda görüşülmesine mutlaka engel olacaklarını kaydetti. Ayrıca Parubiy farklı cephelerde Ukrayna’nın işgal durumu söz konusu olduğunu ve bunun arkasında Moskova’nın durduğunu açıkladı.
Eyleme katılanlar etnik düşmanlığın tahriki dolayısıyla cezai soruşturmayı başlatmak için Ukrayna Genel Savcılığa başvuru yapmaya karar verdiler.

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.