SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Anayasası 16 yaşında

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2012 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2012 10:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Anayasası 16 yaşında
Ukrayna’da bugün (28 Haziran) Anayasa Günü kutlanıyor. Ukrayna’yı uniter, bağımsız, demokratik, sosyal ve hukuk devleti olarak belirleyen Ukrayna Anayasası, Ukrayna Verhovna Radası (Parlamento) tarafından 28 Haziran 1996 tarihinde kabul edilmişti.

Ukrayna milletvekilleri, bundan tam 16 yıl önce, 27 ile 28 Haziran 1996 tarihlerini bağlayan gece boyunca Ukrayna Parlamentosunun toplantı salonunda Anayasa üzerinde çalışmalar yapılmıştı. Milletvekilleri, dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın (1994- 2005) Anayasa ile ilgili tekliflerini dikkate aldılar ve Ukrainceyi resmi dil olarak belirleyen madde ile birlikte Ukrayna’da özel varlıklar ile ilgili tartışmalı maddeleri kabul ettiler.

Anayasa, Ukrayna’nın bağımsız devlet olarak bağımsızlığını ve bütünlüğünü kuvvetlendirdi, bağımsız Ukrayna’nın hukuki temellerini belirledi. Anayasanın kabul edilmesi, vatandaş ve insan haklarının korunması konusunda, uluslararası arenada Ukrayna’nın itibarının yükseltilmesi konusunda önemli bir adım oldu. Ukrayna’da Anayasa Günü resmi bayram olarak kutlanıyor.

Bayram dolayısıyla Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç Ukrayna birinci Cumhurbaşkanı Mihaylo Gruşevskiy ve ünlü Ukrayna şairi Taras Şevçenko’nun anıtlarına çiçek bırakma törenine katılacak.

Bugün (28 Haziran) Kiev’de Bağımsızlık Meydanında bayram konseri yapılacak.

Ukrayna’da Anayasa Günü bayramı dolayısıyla 28 Haziran – 1 Temmuz arasında dört gün resmi tatil ilan edildi.

Muhalefet Ukrayna’da anayasal düzeninin korunmasına ilişkin özel komisyonun oluşturması için öneri sunmuştu. Muhalefet Ukrayna Cumhurbaşkanı kararıyla oluşturulan Anayasa Kurulunun çalışmalarından endişe duyuyor.

17 Mayıs’ta Viktor Yanukoviç, Ukrayna Anayasası değişiklikleri için teklifleri sunmak amacıyla Ukrayna Cumhurbaşkanına bağlı yan bir kuruluş olarak Anayasa Kurulunun kurulmasına ilişkin bir kararname imzalamıştı.

Sevil Ablayeva
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.