SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Azerbaycan’ın yanında

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'la yaşanan Dağlık Karabağ sorununa binaen Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü desteklediğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2016 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2016 17:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Azerbaycan’ın yanında

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Dağlık Karabağ sorununun tekrar alevlenmesinden dolayı ‘derin endişelerini’ dile getirerek çatışma sırasında yaralanan ve ölenlerin yakınlarına sabır ve başsağlığı dileklerini iletti. 

Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı bildiride çatışma, "Mevcut durum anlamlı bir şekilde 'dondurulmuş sorunlar' tüm AGİT sahasında istikrarsızlık kaynağı olarak kalmaya devam ediyorlar ve her an alevlenip büyük çaplı çatışmalara ve çok sayıda insan ölümüne sebep olabiliyorlar" şeklinde değerlendirildi.

Bakanlık, "Ukrayna olarak Dağlık Karabağ sorunu için Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği temeline dayanan, uluslararası alanda tanınan sınırları içerisinde uzun vadeli bir çözüm getirilmesini savunuyoruz'' diyerek çatışma taraflarına ve uluslararası topluma, özellikle AGİT Minsk Grubu'nun eş başkanlarına, çatışmanın sonlandırılması ve uluslararası hukuk normları esasına dayanan barışçıl yollarla çözüm sağlanması çağrısında bulundu.

Ayrıca Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın bildirisinde Viyana’da düzenlenmesi planlanan AGİT Daimi Konseyi'nin çatışmaya çözüm getirilmesinde yardımcı olacağına dair ümitvâr olunduğu da dile getirildi.

Dağlık Karabağ’da çatışmalar 1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan gece başladı. Daha sonra Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, cephe hattında tarafların vardığı anlaşma ile 5 Nisan 2016 saat 12.00 itibariyle operasyonların durdurulduğu kaydedildi.

Taraflar arasındaki çatışmalar 1980'lerin sonlarında başlamış, bu gerilim 1991'de Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından savaşa dönüşmüştü. Yaklaşık 30 bin kişinin öldüğü bu sürecin ardından 1994'te ateşkes sağlanmıştı. Azerbaycan, 1994'te ilan edilen ateşkesten bu yana yaşanan en şiddetli çarpışmalarda 12 askerinin öldüğünü açıkladı. Ermenistan ise çatışmalarda (diğer kaynakların aksine) 18 askerinin öldüğünü, 35 askerinin de yaralandığını duyurdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.