SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Başbakanı sürgünün yıl dönümü anısına mesaj yayımladı

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Ukrayna’nın asla Kırım Tatarlarına ihanet etmeyeceğini ve yerli halkın hayatı, haysiyeti ve özgürlüğü için onlarla yan yana mücadele edeceğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2017 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2017 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Başbakanı sürgünün yıl dönümü anısına mesaj yayımladı

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Kırım Tatar sürgününün 73. yıl dönümü vesilesiyle mesaj yayımladı.

Kırım Tatar sürgününün, nesiller boyunca halkın hafızasında kalan ve  bir halkın kültürünü, sosyo-ekonomik gelişimini hala etkileyen dinmeyen bir acı olduğu belirtilen mesajda Groysman, Ukrayna’nın Kırım Tatar sürgününü haklı olarak soykırım olarak kabul ettiğini kaydetti.

Bugün Kırım Tatarlarının yeni bir bela ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Groysman, işgal edilen Kırım’da Kırım Tatar aktivistlerin takibata uğradığını, barışçıl eylemlerin yasaklandığını, sürgün kurbanlarını anmanın yasaklandığını belirterek, “Bugün, 21. yüzyılın başında bir halkın tekrar etnik ve dini temelli zulme uğradığını görmek korkunç. Kırım Tatarları bir kez daha ölümcül tehditle karşı karşıya kaldılar. Bu bizim ortak acımızdır ve bu sorun sadece Kırım Tatar kardeşlerimiz ve yurttaşlarımızın değil, tüm Ukrayna ve uygar insanlığın sorunudur. Biz Kırım tatar kardeşlerimize asla ihanet etmeyeceğiz ve onlarla yan yana halklarımızın hayatı, haysiyeti ve özgürlüğü için mücadele edeceğiz. Birlikte biz mutlaka kazanacağız!” dedi.

Sovyet hükümeti, 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.