SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun DKTK katılımcılarına mesajı

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2015 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2015 13:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun DKTK katılımcılarına mesajı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Dünya Kırım Tatar Kongresi sırasında yaptığı konuşmanın başında Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun mesajını okudu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ankara’da yapılmakta olan Kırım Tatar Dünya Kongresi katılımcılarına gönderdiği mesajda, Ukrayna’nın asla, hiç bir şekil ve şart altında, insan hakları, kendi vatandaşlarının hakları, Kırım Tatar halkının kendi topraklarında özgürce yaşama haklarının ihlal edilmesini kabul etmeyeceğini kaydetti. Poroşenko, Kırım’da Ukrayna’ya bağlı Kırım Tatar özerk cumhuriyetinin kurulmasını öngören «yol haritasının» hazırlanmasının planları arasında olduğunu belirtti. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun mesajının tam metni aşağıdaki gibidir:

  

Değerli dostlarım, 

Bugün burada Dünya Kırım Tatar Kongresi II Toplantısına katılmak üzere bir araya gelen cesur ve özgürlüksever Kırım Tatar halkının temsilcilerini saygı ile selamlıyorum. Bugün tüm dünya sizlerle beraber. Farklı ülkelerden gelen katılımcıların yüksek sayısı, bunun göstergesidir.

Dünya Kırım Tatar Kongresi’ni kurmak üzere tarihi memleketiniz Kırım’da ilk defa bir araya gelip milli diriliş planları, Kremlin’in imparatorluk politikası sonucunda halkın temsilcileri arasında kopmuş bağların yeniden kurulmasına dair planlarınızı özgür bir şekilde masaya yatırdığınız zamandan beri 6 sene geçmiştir. Bu halk, kendi mücadelesi ve 1991 yılında bağımsızlığına kavuştuktan sonra Kırım Tatarları için evlerine dönüş yolunu açan Ukrayna’nın desteği sayesinde yeniden birleşmeyi başarmıştır.

Maalesef, Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin II Toplantısı, Kırım’ın Rusya Federasyonu’nun geçici işgali şartlarında yer almaktadır. Kırım Tatar halkı yine teröre maruz bırakılmakta, on binlerce Kırımlı yeni tehditlerden kaçmaya mecbur kalmaktadır. Emin olun ki, Ukrayna asla, hiç bir şekil ve şart altında, insan hakları, kendi vatandaşlarının hakları, Kırım Tatar halkının kendi topraklarında özgürce yaşama haklarının ihlal edilmesini kabul etmeyecektir.

Ukrayna, uluslararası ortaklarıyla birlikte, yarımadada meşruiyetin yeniden restore edilmesi ve Kırım’a Ukrayna yönetiminin altına dönmesi için her türlü gayret gösterecektir. Kırım konusunda devlet politikasının uygulanmasından sorumlu devlet kuruluşlarını oluşturduk. Kırım Tatar halkının temsilcileri Ukrayna iktidarında layık yerlerini aldılar, milli liderleri Mustafa Cemilev ve Refat Çubarov Ukrayna Verhovna Radası (Parlamento) milletvekilleri oldular. 

Kırım Tatar halkının tarihi memleketi olan Kırım’a Ukrayna Devleti’nin yapısı içinde milli ve toprak özerklik statüsünün verilmesini öngören «yol haritasının» hazırlanması, planlarımız arasındadır. 

Ukrayna, bu zor zamanlarda Türkçe Konuşan Cumhuriyetler de dahil olmak üzere demokratik devletlerin verdiği desteklerden dolayı müteşekkirdir. Bu bağlamda BM Genel Kurulu «Ukrayna’nın toprak bütünlüğü» Kararının kosponsoru olan,   en üst devlet seviyesinde Kırım’ın işgalinin kabul edilemez olduğunu defalarca dile getiren ve Kırım’da işgalcilerin insan haklarını insafsız bir şekilde ihlal ettiklerini teyit eden gayriresmi heyeti gönderen Türkiye Cumhuriyeti’nin prensepli tutumunun bizim için çok değerli olduğunu özellikle vurgulamak isterim.

Ukrayna Cumhurbaşkanı olarak, başka ülkelerde yaşayan Kırım Tatar diasporası da dahil olmak üzere hepinize Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiğiniz desteklerden dolayı teşekkürlerimi sunarım. 

Kırım Tatar halkına barış, birlik ve refah; Dünya Kırım Tatar Kongresi II Toplantısının katılımcılarına ise çalışmalarında başarılar dilerim. İnanıyorum ki, tüm dünyadaki dostlarımızla birlikte tarihi adaleti yerine getirip sonraki nesillerimiz için layık geleceği sağlayacağız.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.