SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç: ''Rusya ile gaz fiyatında anlaştığımızı söylemek için henüz erken''

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2011 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2011 10:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç: ''Rusya ile gaz fiyatında anlaştığımızı söylemek için henüz erken''
KİEV (QHA) – Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Ukrayna ile Rusya arasında indirimli gaz fiyatı konusunda anlaşma sağlandığını söylemek için henüz erken olduğunu söyledi.
Yanukoviç, “Biz bu sorunun çözümüne çok yaklaştık. Ancak şu anda bu süreç tam olarak tamamlanmadı, bunun için bu konunda anlaşma sağlandığını söylemek için henüz erken. Bu süreç gün ve gün devam ediyor” dedi.
Yanukoviç, gaz fiyatının indirilmesi konusunda yapılan görüşmeleri kendi kontrolünde tuttuğunu söyledi. Yanukoviç, “Süreç devam ediyor. Bu sorunu çözmek için niyetimiz var. Bu işi becerebileceğimize inanıyoruz. Ancak bunun için zamana ihtiyacımız var. Bu konuda (gaz fiyatında indirim) alınacak karar Ukrayna halkana açıklanacaktır.” dedi.
Ukrayna, şu anda bin metreküp gaz için Rusya’ya 414 dolar ödüyor. Bu fiyat, 2009 yılında dönemin Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko ile Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in imzaladığı gaz anlaşmasında belirtilen formüle göre hesaplanıyor. Ukrayna yönetimi, 2010 yılında Harkiv’de imzalanan ve Karadeniz Filosunun Sivastopol’de (Akyar) konuşlandırılması süresinin 2042 yılına kadar uzatılması karşılığında Ukrayna için gaz fiyatında indirim öngören anlaşmanın geçerli olması halinde 2009 tarihli anlaşmanın artık geçersiz olduğunu öne sürerek indirim talep ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna basını, hükümetteki ismi açıklanmayan kaynağa atıfta bulunarak verdiği haberlerde, Ukrayna ve Rusya’nın 220-230 dolar civarında bir fiyatın uygulanması konusunda anlaştığını, şu anda bu anlaşmanın teknik detayları üzerinde çalışmalar yapıldığını bildirdi.
Avrupa Parlamentosu, gaz fiyatında indirim karşılığında hiçbir şey vermeyip Almanya ve Finlandiya’nın bin metreküp Rus gazına 271 dolardan aldığını belirtirken Ukrayna’ya uygulanan fiyatın adaletsiz olduğunu ve AB’nin gaz fiyatı konusunda Ukrayna’ya yardım etmeye hazır olduğunu belirten bir karar almıştı.
İlyas Ali

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.