SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’da Bağımsızlık Günü kutlanıyor

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2015 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2015 12:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’da Bağımsızlık Günü kutlanıyor

Bugün, 24 Ağustos tarihinde Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan etmesinin 24. yıldönümü kutlanıyor.

Kiev’de Bağımsızlık Günü vesilesiyle düzenlenen etkinlikler Taras Şevçenko ve Mihail Gruşevskiy’nin anıtlarına çiçek bırakma töreni ile başladı. Törene Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve diğer üst düzey yöneticiler katıldı.

Ayrıca Petro Poroşenko ve diğer dinlerin temsilcileri, Sofiyevskiy katedralinde (Sofiyevskiy Sobor) düzenlenen dua merasimine katılarak Ukrayna’nın geleceği için dua etti.

Ardından Kiev’de askeri yürüyüş töreni düzenlendi. Törene askerler, devlet yöneticileri, siyasi ve sivil toplum aktivistleri katıldı. Yürüyüşü Kiev sakinleri ve misafirleri destekledi. Bağımsızlık günü vesilesiyle düzenlenen etkinlikleri ulusal ve yabancı basının onlarca temsilcisi aydınlatıyor.

24 yıl önce bağımsızlığını ilan eden Ukrayna, yaklaşık iki yıldır savaş durumda bulunuyor ve tüm askeri araçların cephede olması nedeniyle törende askeri araçlar kullanılmadı. Törene katılan askerler ilk kez özel tören formaları giymedi.

Törende konuşma yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’nın doğu sınırında 50 binden fazla kişiden oluşan, işgal edilen bölgelerde ise 40 binden fazla kişilik Rus silahlı grupların olduğunu belirtti. 


Poroşenko, “Doğu sınırımızın yakınında 50 binlik Rus silahlı grup, işgal edilen bölgelerde ise yönetici görevlerinde bulunan ve böylece topraklarımızda Rus ordusunun birliklerini oluşturan 9 bin Rus asker dahil olmak üzere 40 binden fazla kişi bulunuyor” dedi.  

Ayrıca Rus saldırısı sonucu 2 binden fazla Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini dile getiren Petro Poroşenko, “Komşu ülkenin saldırısı yaklaşık 2 bin 100 askerimizin hayatını aldı. Özgür, bağımsız Ukrayna için hayatını veren kahramanlarımızı ebedi hatırlayacağız. Hiç unutmayacağız ve hiçbir zaman affetmeyeceğiz!” diye konuştu.

24 Ağustos 1991 tarihinde Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukrainlerin yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.