SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’da Rusya’nın Kırımlıları askere çağırması protesto edildi

Ukrayna, Kırım’ı işgal eden Rusya’dan Kırım sakinlerini askere çağırmayı iptal etmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2017 20:39
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2017 20:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’da Rusya’nın Kırımlıları askere çağırması protesto edildi

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu’nun işgal ettiği Kırım’da sonbahar dönemi askere çağırma kampanyası başlatması nedeniyle protesto bildirdi.



Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili bugün 3 Ekim'de yapılan açıklamada Ukrayna yönetimi, Rusya’dan geçici işgal altında olan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve  Sivastopol (Akyar) şehrinde askere çağırma kampanyasını iptal etmesini talep etti.



Ayrıca Rusya'dan işgalci devlet olarak uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini ve BM kararını tam olarak uygulamasını talep eden Ukrayna Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Uluslararası insancıl hukuka göre işgalci devletin, koruma altındaki kişileri silahlı  veya yardımcı güçlere (milis) hizmet etmeye zorlaması, bunun yanında orduya gönüllü olarak katılmaları için baskı ve propaganda yapması yasaktır.” denildi. 



Daha önce Rus işgalcilerin Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da uluslararası normları ihlal ederek 2 binden fazla Kırımlı'yı askere çağırmayı planladığı bildirilmişti. 



Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Güney Askeri Bölgesi Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, sonbahar döneminde işgal edilen Kırım’da, askere çağrılacak gençlerin Rusya Federasyonu Karadeniz Filosu gemilerinde ve sahil güvenlik birliklerinde askerlik yapacağı ileri sürüldü. 



160037



Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 19 Aralık 2016 tarihli A/RES/71/205 sayılı “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol Şehrinde (Ukrayna) İnsan Hakları Durumu İle İlgili” kararı, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinin Rusya Federasyonu tarafından yasadışı olarak işgal edildiğine bağladı ve kararda Rusya’ya uluslararası insani hukuk ve uluslararası insan haklarını koruma mekanizmalarına göre yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapıldı.



Bu bağlamda Rusya Federasyonu’ndan geçici işgal altında bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinde ikamet eden vatandaşların askere çağrılmasını iptal etme, uluslararası yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlaması talep edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.