SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’daki teröristlere gazı Rusya verecek

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2015 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2015 09:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’daki teröristlere gazı Rusya verecek

Rusya ve Ukrayna, Donbas’taki çatışmalara rağmen 2015 Mart sonuna kadar gaz sevkiyatı konusunda anlaşmaya vardı.

2 Mart Pazartesi günü imzalanan sözleşmede, Rus gazının Ukrayna’ya sevkiyatı ile ilgili olan ve Mart sonuna kadar geçerli olan ‘kış paketi’nde öngörülen sorumlulukların taraflarca yerine getireceği belirtiliyor.

Daha önce Rusya ve Ukrayna, sözleşmeyi feshedeceğini ileri sürüyordu. Ancak bu durum, AB’ye gaz sevkiyatını tehlikeye düşürüyor.

Söz konusu görüşmede başkanlık yapan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcoviç, Ukrayna ve Rusya Enerji Bakanlarının, ‘kış paketi’ çerçevesinde gaz sevkiyatı konusunu daha sonra da ele alma konusunda anlaştığını açıkladı. Sefcoviç, gazın AB piyasalarına sevkiyat konusunun tehlike altında olmadığını kaydetti.

İki tarafın, Rusya yanlısı teröristlerin işgal ettiği Donbas’a verilen gaz için Ukrayna’nın para ödemeyeceği konusunda anlaştığı ifade edildi. Böylece, Rusya yanlısı teröristler ve Rus ordusu tarafından kontrol edilen Ukrayna’nın doğu bölgelerine sağlanan gaz bedelini Rusya karşılayacak.

Ukrayna ve Rusya, ‘yaz paketini’ görüşecek

Ukrayna, Rusya ve Avrupa Birliği’nin, 1 Nisan tarihine kadar gaz sevkiyatının ‘yaz paketi’ni görüşmeye başlayacağı bildirildi.

Ukrayna Enerji Bakanı Vladimir Demçişin, Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Avrupa Komisyonu himayesi altında 1 Nisan tarihine kadar görüşme yapacağımız konusunda anlaştık. Başkan Yardımcısı Şevçoviç, bu konu ile ilgili ilave görüşme düzenleyecek. Bu görüşmenin gerekliliğini herkes kabul etti. Çünkü bu görüşmede hem Rusya’nın söz ettiği indirim hem de ödeme şartları, transit fiyatı ve ödeme programı gibi diğer parametreler de ele alınmalı” dedi.

Gelecek 3 hafta içinde düzenlenecek görüşmelerde anlaşmaya varılacağından emin olduğunu ifade eden Demçişin, “Ukrayna’nın, anlaşmayı hızlı yapma ihtiyacı yok ve Gazprom bunu anlıyor. Tüketim azaldığı, fiyat politikası değiştiği, enerji etkililiğine büyük önem verildiği ve piyasa yapısı değiştiği için günümüzdeki durumumuz güçlü ve Avrupa’dan yapılan gaz sevkiyatı yeterli. Son iki ay içinde gaz tüketimi yüzde 15-20 azaldı ve bu trendin devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.