SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’dan, Rusya’nın dava dilekçesine itiraz

Rusya’nın Şubat ayında 2013 yılında Ukrayna’nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e verilen kredinin geri ödenmesini talep ederek Ukrayna’ya karşı verdiği dava dilekçesine itiraz edildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2016 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2016 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’dan, Rusya’nın dava dilekçesine itiraz

Ukrayna, Rusya’yı temsil eden The Law Debenture Trust Corporation PLC şirketinin, 2013 yılında Viktor Yanukoviç’in Ukrayna Cumhurbaşkanlığı döneminde Ukrayna’ya verildiği savunulan 3 milyar dolarlık kredi konusundaki dava dilekçesine Londra Yüksek Mahkemesi’nde itiraz etti.
 
Ukrayna Maliye Bakanlığı ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı ortak açıklamaya göre, İngiltere’deki mahkemeye sunulan itiraz dilekçesinde Ukrayna temsilcileri, “kredi alma ile ilgili anlaşmanın geçersiz olduğunu ve zorunlu olarak yerine getirilmesi gereken bir anlaşma olmadığını” belirtti.
 
Açıklamada, “Ukrayna’nın itiraz dilekçesinde, kredi alma anlaşmasının geçersiz olduğu ve bir dizi nedenlerden dolayı zorunlu şekilde yerine getirilmesinin gerekmediği belirtildi. Bu nedenler arasında, Ukrayna yasalarına göre, Ukrayna’nın o dönemde belirlenen kredi alma sınırlarını ihlal eden böyle bir anlaşma imzalamak için gerekli hukuki ehliyetin olmadığı; anlaşmanın, Ukrayna ve Avrupa Birliği arasındaki Ortaklık Anlaşması’nın imzalanmasını engellemek amacıyla Rusya tarafından 2013 yılı boyunca Ukrayna’ya karşı gerçekleştirilen baskı sonucu imzalandığı dile getirildi” denildi.
 
Belgede, Ukrayna’nın söz konusu eylemlerinin, “Ukrayna’ya karşı saldırısı ve Kırım yarımadasının yasa dışı işgali dahil olmak üzere diğer yasa dışı hareketleri için Rusya’nın sorumlu tutulmasına” yönelik olan daha geniş hukuki stratejinin unsurlarından biri olduğu da ifade edildi.
 
Ukrayna, Cumhurbaşkanlığını Viktor Yanukoviç’in yaptığı 2013 yılında, 2013 yılının sonunda Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması’nı imzalamayı reddetmesi karşılığında, Viktor Yanukoviç’in rejimine sağlanacak yardımın bir kısmı olarak basılan tartışmalı bonolar şeklinde
Rusya Federasyonu’ndan 3 milyar dolar tutarında kredi aldı.

Ukrayna, Rusya’ya olan borcun yeniden yapılandırılmasını teklif etti, ancak Moskova, Kiev’in belirlediği şartları kabul etmeyi reddetti. 2016 yılının Şubat ayında “Yanukoviç borcunun” ödenmemesnden dolayı Rusya, Londra Yüksek Mahkemesi’nde Ukrayna’ya karşı dava açtı.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.