SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri: “İnsani yardım" konvoyları Donbas’a silah sağlıyor

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2014 08:21
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2014 07:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri: “İnsani yardım" konvoyları Donbas’a silah sağlıyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yevgeniy Perebıynis, Rusya’nın Donbas’a gönderdiği "insani yardım" konvoylarının, aslında  silah ve askeri araç olduğunu belirtti.

Yevgeniy Perebıynis, Kiev’de 11 Kasım tarihinde düzenlenen basın toplantısında, “Herhangi bir "insani yardım" konvoyları yok. Rusya Federasyonu her gün silah ve askeri araçların bulunduğu birkaç konvoy gönderiyor , bu ise teröristlere destek sağlamanın bir yoludur. Rusya, bu şekilde hem belirli propaganda amaçlarına da ulaşacağını düşünüyor” dedi.

Rusya’nın “insani yardım” konvoylarının ve Rusya’dan düzenli silah sevkiyatının ortak amacının Ukrayna’daki durumu istikrarsızlaştırmak olduğunu ifade eden Perebıynis, “Ukrayna’ya giren askeri araç konvoyları ve söz konusu “insani yardım konvoyları” arasına eşitlik işaretini koyardım” şeklinde konuştu.

22 Ağustos tarihinde Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği birinci “insani yardım” konvoyu izin almadan ülkeye girdi. TIR'lar yüklerini boşalttıktan sonra 23 Ağustos'ta Ukrayna'yı terk etti. Kiev, TIR'lara askeri üretim tesislerinden malzeme yüklendiğini, Rusya'nın Ukrayna'ya ait gelişmiş radar sistemlerini çaldığını iddia etti. Ayrıca TIR'larla Rusya'ya Ukrayna'nın doğusunda teröristlerin tarafında savaşan ve öldürülen Rus askerlerinin cesetlerinin çıkarıldığı öne sürülmüştü.

Ardından Rusya, daha 4 “insani yardım” konvoyu gönderdi. Söz konusu konvoylar da Kiev’in izni olmadan Ukrayna’ya girdi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), 4 Kasım tarihinde Ukrayna sınırını geçen Rusya’nın beşinci “insani yardım” konvoyunda bulunan 10 kamyondan 7’sinin tanker olduğunu bildirmişti.

Rusya Acil Durumlar Bakan Yardımcısı Valdimir Stepanov, Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk bölgelerine gönderilmesi planlanan 7. "insani yardım" konvoyunun hazırlanmaya başladığını açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.