SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Hükümeti enerji devi Naftogaz'ı bölüp özelleştirecek

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2011 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2011 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Hükümeti enerji devi Naftogaz'ı bölüp özelleştirecek
KİEV (QHA) – Ukrayna Hükümeti, parlamentoya sunduğu yasa tasarısıyla ülkenin en büyük kamu enerji şirketi olan Naftogaz’ı birkaç parçaya bölmenin yolunu açmak istiyor.

“AB mevzuatının gereksinimlerini karşılayacak, sanayide ekonomik verimliliği artırma amaçlı” olduğu belirtilen yasa tasarısı ile hükümete Naftogaz şirketinde gerekli reformları gerçekleştirmek için yetki sağlanacak.
2010 yılında kabul edilen yasaya göre enerji şirketleri, şu anda Naftogaz’ın yaptığı gibi, üretim, nakil ve gaz satış işlerini bir arada yapamıyor. Yılın başında Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç, Naftogaz şirketinde gerekli reformların yapılması için hükümete konsept hazırlama talimatı vermişti. Eylül ayında Ukrayna Yakıt ve Enerji Bakanlığı başkanı Yuriy Boyko, Naftogaz’ın birkaç şirkete bölünmesinden sonra, bu şirketlerin özelleştirilmesinden Ukrayna bütçesine 10-12 milyar dolar civarında gelir sağlanacağını belirtmişti. Boyko, gelecekte oluşturulacak şirketleri ve yatırımcılara teklif edilecek hisse paketlerinin büyüklüğünü açıklamadı.

Başbakan Nikolay Azarov, hükümetin Naftogaz’dan ayrılan hisse paylarını halka arz yöntemiyle bir gaz şirketine 5-10 milyar dolara satmayı planladığını kaydetti. Uzmanlar, yıllık gaz üretimi 20 milyar metrekübü aşmayan bu şirketin böyle bir fiyata satılabileceğinden şüphe duyduklarını bildirdiler.

Başkanı Yuriy Boyko, özelleştirmeden elde edilecek paranın Naftogaz’ın borçlarını ödemek ve üretimi artırmak için kullanılacağını açıkladı.
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.