SON DAKİKA
Hava Durumu

UKRAYNA HÜKÜMETİ’NİN KURULMASI, RADA BAŞKANLIĞI’NDA KİLİTLENDİ

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2006 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2006 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
UKRAYNA HÜKÜMETİ’NİN KURULMASI, RADA BAŞKANLIĞI’NDA KİLİTLENDİ
Ukrayna Hükümeti’nin üçlü bir koalisyon şeklinde kurulması için yürütülen görüşmeler, parlamento organı Verkhovna Rada Başkanı’nın seçimi konusunda kilitlendi. Ukrayna Sosyalist Partisi, Rada Başkanlığı’na sosyalist bir milletvekili seçilmezse, koalisyon görüşmelerinden çekileceğini bildirdi.

Dün (6 Haziran) Eski Başbakan ve Turuncu Devrim’deki eski ortağı Yulia Timoşenko’nun Başbakan olmasına yeşil ışık yakan ve bu ihtimalin koalisyon görüşmelerini tehlikeye sokmayacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, dün gece de Bizim Ukrayna Partisi kurmayları Yuriy Yekhanurov ve Roman Bezsmertny ile görüştü.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sekretaryası Başkanı Oleh Rybachuk da, bu sabah, Yuliya Timoşenko Bloğu, Ukrayna Sosyalist Partisi ve Bizim Ukrayna Bloğu’nun koalisyon anlaşması taslağı üzerinde mutabık kaldıklarını ve koalisyon hükümetinin bugün (7 Haziran) açıklanabileceğini bildirdi. "Gördüğünüz gibi kolay bir iş değil, koalisyon görüşmelerini yürüten partiler, taslağı yetkili organlarına danışacaklar ve Cumhurbaşkanı’na sunacaklar" diyen Rybachuk, partilerin anlaşmazlık konusu olan temel prensiplerin hemen hepsinde anlaştıklarını ve yarın (8 Haziran Perşembe) parlamentoya giderek bazı resmî açıklamalarda bulunmak istediklerini ifade etti. Rybachuk, koalisyon görüşmelerine katıldığını ve izleniminin, koalisyon hükümetinin bugün (7 Haziran) açıklanabileceği yönünde olduğunu bildirdi.

Ancak bu açıklamanın üzerinden çok geçmeden Sosyalist Parti yetkilileri, koalisyon hükümeti görüşmelerini sürdürmek için Verkhovna Rada Başkanlığı’nın kendilerine verilmesinin şart olduğunu, aksi halde görüşmelerden çekileceklerini açıkladılar. Sosyalist Parti Lideri Olexandr Moroz, muhtemel koalisyon ortaklarına karşı şantaj yapmadıklarını kaydetti.

Bu arada, Bizim Ukrayna milletvekili Petro Poroşenko, Kommersant-Ukrayna Gazetesi’ne verdiği bir demeçte, Rada Başkanlığı için hazır olduğunu ve bu sorumluluğu üstlenebileceğini açıkladı.

Bu gelişmeler yaşanırken, Yanukoviç liderliğindeki muhalif Bölgeler Partisi, parlamentoda bir çoğunluk grubu oluşturmak için girişimde bulunduklarını açıkladı. Girişimi bir bildiri ile açıklayan Bölgeler Partisi, parlamentoda temsil edilen bütün partilere çağrıda bulunarak, Verkhovna Rada’nın yönetim organlarının oluşumu için bütün "pragmatik güçlerin" başvuruda bulunması gerektiğini bildirdi. Bölgeler Partisi’nin bu çıkışı, Rada Başkanlığı için Ukrayna Komünist Partisi ile birlikte ortak bir aday üzerinde anlaşmaya varmak amacıyla yaptığı sanılıyor. Ukrayna Komünist Partisi ile Bölgeler Partisi, koalisyon görüşmeleri hakkında şimdiye kadar görüş bildirmedi.

Ukrayna Rada’sında, Turuncu koalisyonun (Bizim Ukrayna, Yuliya Timoşenko Bloğu, Sosyalist Parti) toplam 243 milletvekili bulunuyor. 450 sandalyeli Rada’da, hükümetin güvenroyu alması için, 227 milletvekilinin oyu gerekiyor. Koalisyon Hükümeti konusunda anlaşmaya varılması halinde, Rada’nın 14 Haziran’a kadar tatil edilmesi sebebiyle, güvenoylamasının da bu tarihten sonra gerçekleşmesi ihtimali bulunuyor.

Öte yandan, 200 ABD Deniz Piyadesi’nin Ukrayna topraklarındaki varlığı ve 12 Haziran’da başlaması öngörülen Ukrayna-İngiltere ortak askerî tatbikatı dolayısıyla yabancı askerlerin Ukrayna topraklarında bulunmasının Rada onayına sunulması meselesi, tatil ve hükümet görüşmelerinin uzamasına takılmış bulunuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.