SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Hükümetinden sürgünün 70. yıldönümü “hediyesi”

2014 bütçesinde sürgün mağdurlarına sadece 5 milyon grivna ayrılması planlanıyor

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2013 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2013 15:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Hükümetinden sürgünün 70. yıldönümü “hediyesi”

2014 yılı için Ukrayna Bütçesi projesinde sürgünden geri dönenler için 5 milyon grivna (625 bin dolar) ayrılması öngörülüyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, kişisel Facebook sayfasında, “Bugün Ukrayna Parlamentosu’nda 2014 için Ukrayna devlet bütçesinin projesi dağıtılıyor…”

“Ukrayna Parlamentosu resmi sitesinde saat 10.20 itibarıyla 2014 yılı Ukrayna Bütçesi projesinin metni daha yayınlanmadı… Ancak, bana Ukrayna Bakanlar Kurulu, 2014 yılı için Ukrayna Bütçesine sürgünden geri dönenler için 5 milyon grivna ayırmayı teklif ettiğini haber verdiler… Üstelik trajik olayın 70. yıldönümü öncesinde…” diye yazdı.

Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Zair Smedlyayev, “Böyle bir finansmanla 3. Bin yılda bile iskan sorunu çözülmez.”

“Bu, Mogilyov Tatarları Kenjaliev ve Abduraimov’un söylediği gibi paraların zimmete geçirilmesini önlemek için yaptıkları büyük hizmet olmalı. Dalkavuklardan hiçbiri de liderlerine geri dönüş sürecinin sona ermediğini kimse söylemedi, iskan edilmesini ise sadece hayal edebiliriz!” diye yorumladı.

Zair Smedlyayev, planlanan tutarın sadece geri dönüş ve iskan programını yavaşlatan memurları geçindirmeye yeteceğini söyledi.

Zair Smedlyayev, “On binlerce Kırım Tatarı vatana dönüp aileleriyle bir araya gelmek istiyor. On binlerce Kırım Tatarı su, yol, doğal gaz gibi sıradan insanların ihtiyaç duyduğu koşulların bulunmadığı semtlerde yaşıyor ve üstelik 21. yüzyılda. Planlanan tutar sadece geri dönüş ve iskan programını yavaşlatan memurları geçindirmeye yetecektir. Bu tutar geçici olarak durdurulan projeleri devam ettirmeye ve yapılmış olanları çalınmaktan korumak için yetmeyecektir. Yeni okulların kurulması ve ana dilde ders kitapları çıkarılmasından hiç konuşmasak da olur!” diye kaydetti.

2012 yılı Ukrayna Bütçesinde sürgün edilen Kırım Tatar ve diğer halkların iskanına 25 milyon grivna (3,1 milyon dolar) öngörülmüştü.

“2013 yılı Ukrayna devlet bütçesine ilişkin” Ukrayna yasasında “Ukrayna’dan sürgün edilen Kırım Tatar ve diğer halkların yerleştirilmesi ve iskan edilmesi” maddesine göre iskan programında öngörülen 50 milyon grivnasından (6,25 milyon dolar) 5 milyon grivna (625 bin dolar) inşaat için ve 5,9 milyon grivna (737,5 bin dolar) da sosyal ve kültürel gelişim için olmak üzere sadece 10,9 milyon grivna (1,4 milyon dolar) ayrılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.