SON DAKİKA
Hava Durumu

"Ukrayna Kırım Tatar sorununa kapsamlı yaklaşmalı"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kırım Tatarlarını diplomatik faaliyetlere hazırlamak için seminerler düzenlemeye başlayacak.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2016 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2016 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Ukrayna Kırım Tatar sorununa kapsamlı yaklaşmalı"

Kırım Tatar Halkının Haklarını Koruma Komitesi Koordinatörü Eskender Bariyev, Ukrayna’nın sivil toplum kuruluşların, aktivistlerin, gazetecilerin ve hükümetin aralarında işbirliğini kurması gerektiğini ifade etti.

Kiev’de 17 Mayıs tarihinde  düzenlenen “Uluslararası Bilgi Alanında Kırım Sorununun Tanıtılması. Dünyanın Sessiz Kalmasını Nasıl Önleyebiliriz?” adlı konferansta konuşan Eskender Bariyev, “Rusya çok büyük mali kaynaklara sahip ve o kaynakları kullanıyor. Ayrıca diplomatik alanında büyük bir deneyimini kullanarak dünyadaki diplomatik süreçleri etkilemeye çalışıyor. Dolayısıyla biz çalışmalarımızı arttırmalıyız. Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasaklama kararı yürürlüğe girdikten sonra Kırım Tatarlarına, özellikle KTMM üyelerine karşı baskıların artacağını düşünüyorum” şeklinde açıklama yaptı.

Rusya’nın korkutarak ve baskı yaparak Kırım Tatarlarını KTMM üyeliğinden çıkmaya zorlayabileceğini belirten Bariyev, “Bu tür korkutma yöntemleri hakkında bilgimiz var. Kırım Tatar halkının dayanabileceğini düşünüyorum. Ancak biz daha aktif çalışmalıyız. BM Daimi Forum’una bakarak, Rusya’nın bu süreçlere ne kadar alaycı yaklaştığını gördük. Bizim Kırım’da insan hakların ihlalleri hakkında yaptığımız her konuşmamızdan sonra, Rusya’da 3-4 cevap geliyordu” diye anlattı.

Kırım Tatar halkıyla kapsamlı bir çalışma başlatmak gerektiğini ve Kırım Tatar temsilcilerini uluslararası diplomasi düzeyine çıkartmak gerektiğini savunan Bariyev, “Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kiev Diplomasi Akademisi ve BM ile Avrupa Konseyi’ndeki ortaklarımızla birlikte BM ve Avrupa Konseyi sistemlerinin ne şekilde çalıştıklarını görebilmeleri ve bilgiyi ulaştırabilmek için ne şekilde iletişim kurmaları gerektiğini öğretmek amacıyla Kırım Tatar gençler için seminerler düzenleyeceğiz.” diye anlattı.

Bariyev’e göre, şu an Kırım’ın sorununu tüm dünyaya anlatabilmek için Ukrayna, Avrupa ve ABD milletvekilleri yanı sıra aktivistlerle ve Asya ülkeleri ile işbirliği yapmalı.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.