SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Kırım Tatarlarının soykırımı ile ilgili dava açmalı

Hukuk uzmanı Prof. Dr. Boris Babin bu tür suçların zaman aşımına uğramadığını ifade ederek Ukrayna'nın Kırım Tatar soykırımı ile ilgili dava açabileceğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Kırım Tatarlarının soykırımı ile ilgili dava açmalı

Ukrayna Parlamentosu Mevzuat Estitüsü Başkanı, Hukuk uzmanı Prof. Dr. Boris Babin, Ukrayna’nın Kırım Tatar halkının soykırıma uğramasına dayanarak cezai takibat başlatması gerektiğini açıkladı.

“18 Mayıs, Hepimiz Kırım Tatarıyız” kampanyasının tanıtımı sırasında konuşan Boris Babin, “Ukrayna’nın, 1944 yılında sürülen Kırım Tatar halkının soykırımı ile ilgili cezai takibat başlatma hakkı vardır. Bu yapılmalı” diye konuştu.

Uzman Ukrayna Güvenlik Servisi’nin hala bu konuda dava açmadığını ama Sovyetler Birliği’nin İçişleri Halk Komiserliği (NKVD) gazilerinin hala devletin olanaklarından yararlandığını ve onlara kimsenin dokunmadığını üzüntüyle ifade ederek, “Onlar sorgulanmalı. Ukrayna, Kırım Tatarlarına karşı işlenen bu suç ile ilgili soruşturma başlatılmalı” diye vurguladı.

Boris Babin bu tür suçların zaman aşımına uğramadıklarını söyleyerek bunun insanlığa karşı, tüm Kırım Tatar halkına karşı işlenen bir suç olduğunu açıkladı.

Boris Babin konuyla ilgili cezai takibatı şimdiye kadar sadece Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı’nın başlattığını belirtti. Uzmana göre soruşturmaya işlenen suçla ilgili kanıtları bulmaya yardım edecek gönüllü insanların katılmasından sonra toplanan deliller askeri savcılığın soruşturmasına dahil edilebilir.

Sovyet hükümeti, 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150.000’i maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.