SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Meclis için yeni yaptırımlar hazırlıyor

Ukrayna milletvekilleri, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” kararı kabul eden Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Poklonskaya’nın sorumlu tutulması için gerekli ted almaya başladıklarını bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2016 09:49
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2016 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Meclis için yeni yaptırımlar hazırlıyor

Ukrayna milletvekili, Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları, Ulusal Azınlıklar ve Etnik İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Georgiy Logvinskiy, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” kararının hukuki gücünün olmadığını belirterek Ukrayna yönetiminin, Poklonskaya’nın işlediği tüm suçlar için sorumlu tutulması için elinden geleni yaptığını kaydetti.
 
Konuyla ilgili açıklamada yapan Georgiy Logvinskiy, “Buna dayanarak yeni yaptırımların uygulanması, eski yaptırımların uzatılması, suçluların cezalandırılması, başka devletlerin suçlular hakkında arama kararı çıkarması için uluslararası topluma yönelik uygun etkinlikleri hazırlıyoruz” diye bildirdi.
 
Ukrayna Parlamentosu’nun ilgili belgeleri hazırladığını dile getiren Georgiy Logvinskiy, “Meslektaşlarımızla birlikte cezalandırılacak kişiler ile ilgili yasa tasarıları hazırlıyoruz. Kırım Tatar Milli Meclisi’ni koruyacağız, çünkü Meclis, bir sivil toplum kuruluş değil, bu Ukrayna’ya ihanet etmeyen köklü halkın özyönetim organıdır” diye kaydetti.
 
Daha önce QHA’ya konuşan Georgiy Logvinskiy, işgalcilerin sözde savcısının “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” bir kararı kabul etmesinin, Kırım’da insan hakları ilkesinin işlemediğinin göstergesi olduğunu belirterek “Kırım Tatar Milli Meclisi, bir sivil toplum kuruluşu değil, nasıl yasaklanabilir? Eğer işgalcilerin dilinde konuşmamız gerekirse, 'bu tip tehditlerle' korkutamazlar. Vicdan dilinde konuşursak, nasıl hava yasaklanamazsa, koca bir halk da yasaklanamaz. Çünkü yasak, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetine katılan her kişiyi ilgilendiriyor” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.
 
13 Nisan 2016 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini askıya alınması ile ilgili” kararı yayınladığı öğrenildi. “Aşırıcı (radikal) Faaliyetlere Karşı Mücadele İlgili” Federal Kanununun 9. ve 10. maddelerine atıfta bulunduğu belgede sözde savcı Poklonskaya, karar metninde Rus propagandasına uygun şekilde Kırım Tatarlarının özyönetim organını "sivil toplum kuruluşu" gibi göstermeye çalışarak, “Bir sivil toplum kuruluşunun hakları askıya alınıyor. Bu karar doğrultusunda ilgili kuruluşun tüm devlet veya belediye tarafından sunulmuş toplu iletişim araçlarını kullanması yasak, toplu etkinlik düzenlemesi, banka mevduatları kullanması ve herhangi bir faaliyette bulunması yasak. Kuruluşun herhangi bir propagandasının yapılması da yasak...” açıklamasında bulundu.
 
Daha önce Kırım Rus yönetiminin sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurduğu açıklanmıştı. Poklonskaya, KTMM’yi kapatmak için imzalayıp Kırım’ın Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinin bir kopyasını Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e de gönderdi. Kırım Tatar halkı adına konuşmaya çalışan sözde Kırım Tatar kuruluşlarının yöneticilerinden, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasadışı ve provokatif olarak kabul etme başvuruları geldiğini ileri süren Poklonskaya, bahsi geçen davayı, Rusya’nın ‘Aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele’ kanununa dayanarak açmak istediğini belirtmişti.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celâl de kendisine gönderilen dava dilekçesinin hata dolu olduğu ve gerçeği yansıtmadığını kaydetmişti.
 
Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşması, 3 Mart tarihinde yapılması gerekiyordu. Sözde savcılığın suçlama dilekçesinin kanıtları olarak sunduğu belgelerin okunma süreleri neden gösterilerek mahkeme duruşması 10 Mart’a ertelendi. 10 Mart’ta yapılan duruşmada, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin avukatı, dava belgelerini incelemek için süre gerektiğini söyleyerek duruşmayı erteleme talebinde bulundu. Mahkemenin talebini uygun bulup duruşmayı 17 Mart tarihine ertelediği belirtildi. 17 Mart’ta yapılan duruşmada, mahkeme, davaya Kırım Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin katılımını sağlamak gerektiğine dair karar alarak davanın incelenmesini 7 Nisan’a erteledi. 7 Nisan’da başlayan ve 8 Nisan tarihinde devam eden duruşmada sözde Kırım Savcılığı’nın dava ile ilgili yeni belgeleri sunduğu ileri sürüldü. Bu gerekçeyle duruşma 15 Nisan tarihine ertelendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.