SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’nın anakarasından Kırım’a bu yıl ne kadar ürün gönderildi?

Ukrayna’nın anakarasından Kırım’a 702 milyon dolarlık ürünler gönderildiği ifade ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2015 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2015 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’nın anakarasından Kırım’a bu yıl ne kadar ürün gönderildi?

Ukrayna Devlet İstatistik Kurumu, 2015 yılın Ocak-Ekim döneminde Ukrayna’nın anakarasından Kırım’a 702 milyon dolarlık ürünleri gönderdiğini açıkladı. Aynı zamanda yarımadadan Ukrayna’nın anakarasına 25,5 milyon dolar tutarında ürünlerinin sevk edildiği bildirildi.

Devlet İstatistik Kurumu’nun resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Ekim ayında Ukrayna’nın anakarasından Kırım’a 47,4 milyon dolarlık ürünler gönderildi.

Kırım’ın Rusya tarafından işgalinden sonra Ukrayna, Kırım’da serbest ticaret bölgesini kurdu. Böylece tüm yükler, gümrük işlemlerden geçtikten sonra Ukrayna’dan Kırım’a girebiliyor.

20 Eylül Pazar günü Kırım Tatar aktivistleri Kırım’ın barışçıl ablukasına başladı. Abluka kapsamında, Ukrayna’nın anakarası ile Kırım arasındaki idari sınırdan yük taşıyan kamyonların geçmesi yasaklandı.

Peki, abluka Eylül ayında başlamasına rağmen Ekim ayına ait bu ticari rakamlar nasıl açıklanmakta? Bunun cevabı, "kaçak yollarla" yapılan sevkiyatta saklı.

QHA daha önceden Ekim ayında bir haber yapmış ve Türkiye'den Kırım'a yapılan gıda sevkiyatından bahsetmişti. Kırım'ın işgalinin tanınmamasına rağmen bazı Türk işadamlarının Kezlev ticari limanını ziyaret edip işgalci hükümetin valisi ile bir araya gelmelerinin de bahsi geçmişti. (bkz. Türkiye bu ay Kırım'a 500 ton meyve gönderdi haberi)  

Daha sonra haberin akabinde Ukrayna Ankara Büyükelçiliği'nden bir açıklama yapılmış, Türkiye'nin Rusya işgali altındaki Kırım'a hiçbir ürün sevkiyatında bulunmadığı ancak kaçak sevkiyatın olabileceğini yani bazı büyük ve küçük işletmelerin yasadışı bir şekilde bu tip ticari faaliyetlerde bulunabilecekleri ifade edilmişti. Üstelik Büyükelçilik 1. Sekreteri Emir Rustamov, bu tip ticaret haberlerinin "Kırımın izole edilmediğini" ve "Türkiye'nin Kırım ile etkin işbirliği yapıyormuş" gibi göstermek için kasten Rusya'nın propaganda amacıyla yayınlayabileceğini söylemişti. (bkz. Türkiye'den Kırım'a resmi ürün sevkiyatı yapılmıyor haberi)

Kasım ayında ise Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel ile yapılan QHA röportajında Türkiye'nin hiçbir şekilde Kırım ile ticaret yapmadığını belirtmiş ve yasadışı yollardan yapılabilecek deniz yolu üzerinden gerçekleştirilebilmesi muhtemel münferit sevkiyatların olabileceğini söyleyip Türkiye'nin buna karşı olduğunu açıklamıştı. (bkz. Kırım Tatarlarına desteğimiz artarak devam etmekte haberi)

Bu bağlamda bahse konu istatistik rakamlarının yasadışı ticaret ile ilgili olduğu gayet açık bir şekilde görülebilmekte.


 

 

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.